Svijet
0

Berlusconijeva Forza Italia raskinula reformski pakt s Renzijem

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Italijanski premijer Matteo Renzi izgubio je važnog saveznika u srijedu kada je stranka desnog centra Forza Italia, Silvija Berlusconija, saopćila da je ukinula pakt s njim o institucionalnim i ustavnim reformama.

Promjena izbornih pravila koja bi osigurala nedvosmislenog pobjednika i stabilniju vladu prioritet je za Renzija otkako je postao čelnik vladajuće Demokratske stranke (PD) u 2013.

On također želi ukinuti Senat kao izabrani dom parlamenta kako bi učinio donošenje zakona manje složenim, prenosi Reuters.

Suočen s protivljenjem nekih članova iz PD-a, on se oslonio na pakt s Berlusconijem, bivšim premijerom, u pokušaju da reforme prođu kroz parlament.

Forza Italia saopćila je da je Renzi prekršio sporazum jer se nije konsultovao s njom oko izbora sudije Ustavnog suda Sergia Mattarelle za novog šefa države.

Mattarellu je za predsjednika izabrao parlament u subotu, bez glasova Forza Italie.

U široj javnosti se smatra da je Renzi ostvario političku pobjedu ujedinjujući svoju PD oko izbora Mattarelle.

On je, ipak, time doveo u pitanje Berlusconijevu podršku institucionalnim reformama koje su još pred parlamentom.

Berlusconijeva podrška zagarantirana je takozvanim "Nazarenskim paktom" nazvanim po sjedištu PD-a u rimskoj ulici Via del Nazareno gdje se Renzi prvi put sastao sa 78-godišnjim medijskim magnatom zbog plana izborne reforme u januaru prošle godine.

Pakt je postao centralna tema italijanske politike u prošloj godini, i snažno ga je branio Renzi suočen s kritikama ljevice iz PD-a.

"Nazarenski pakt je propao, okončan je", izjavio je Berlusconijev politički savjetnik Giovanni Toti nakon stranačkog sastanka u srijedu.

Forza Italia kasnije je objavila saopćenje u kome navodi da se ne smatra vezanom za pakt i da će prosuđivati Renzijeve reformske prijedloge od slučaja do slučaja.