Italija
0

Berlusconijev seksualni skandal zabrinuo Vatikan

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Velikodostojnici u sjedištu Rimokatoličke crkve u Vatikanu javno su izrazili zabrinutost zbog najnovijeg seksualnog skandala talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

"Crkva poziva sve i zahtijeva od svih, a posebno od onih koji su na nekoj javnoj funkciji, da se pridržavaju visokih moralnih principa, i da imaju osjećaj za pravdu i zakonitost", rekao je državni tajnik Svete stolice, kardinal Tarcisio Bertone, koji je u vatikanskoj hijerarhiji na drugom mjestu, odmah iza pape, javio je BBC.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o pokretanju sudske istrage povodom navoda da je premijer Berlusconi koristio usluge 17-godišnje prostitutke porijeklom iz Maroka.

Berlusconi odlučno negira da je spavao s tom djevojkom i tvrdi da su istragu pokrenuli sudije-ljevičari koji žele da okončaju njegovu političku karijeru.

Talijanska štampa posljednjih dana je puna tekstova o mladim starletama koje su odlazile na zabave u Berlusconijevu vilu nedaleko od Milana

Javnost i tužioci su prije svega zainteresovani za mladu Marokanku koja kaže da je od premijera dobila 7.000 eura zato što je bila na jednoj od tih zabava, ali negira da je spavala s njim.

Ta djevojka koja u noćnim klubovima nastupa pod pseudonimom Ruby Srcekradljivica takođe negira pisanje medija da je od Berlusconija tražila pet miliona eura da ne bi progovorila.

Berlusconi je i u prošlosti bio umiješan u seksualne skandale, ali posmatrači kažu da je zbog ovoga njegova popularnost opala više nego ranije, budući da su se u štampi pojavili pikantni detalji o zabavama u njegovoj vili.

Vatikan se do sada uzdržavao od javnog komentarisanja tih afera, ali sada je očito odlučio da progovori.

Kardinal Tarcisio Bertone izražava zabrinutost zbog posljedica koje bi novinski članci mogli da imaju "na porodice, na mlade, na buduće generacije".

Rekao je da Talijani očekuju da se političari ponašaju primjerno i da rješavaju društvene probleme.

Novine koje izdaje Vatikan rijetko prenose izjave talijanskih političara, ali su zabilježile riječi talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana, koji je izrazio zabrinutost da bi afera u vezi s Berlusconijem mogla da ugrozi stabilnost zemlje.