Italija
0

Berlusconijev saradnik u zatvoru zbog povezanosti s mafijom

FENA
Marcello Dell`Utri
Marcello Dell`Utri
Prizivni sud u Palermu javio je u utorak da je dugogodišnji bliski saradnik talijanskog premijera Silvija Berlusconija, senator Marcello Dell'Utri osuđen na sedam godina zatvora zbog povezanosti s mafijom.

Marcello Dell'Utri (68) senator Republike Italije, 2004. je u prvostepenom procesu nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog vanjske saradnje s Cosom Nostrom pri čemu je optužen da je služio kao veza između mafije i talijanske poslovne i političke elite.

S Berlusconijem blisko sarađuje još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Berlusconi, međutim, nije povezan sa slučajem Dell'Utrija.

Gaspare Spatuzza, jedan od najmračnijih mafijaških ubica, a potom "pokajnik", optužio je u decembru prošle godine u sudnici u Torinu Silvija Berlusconija i Marcella Dell'Utrija da su bili saradnici i saveznici sicilijanske mafijaške kriminalne organizacije Cose Nostre. Međutim sud u Palermu Spatuzzinu je decembarsku izjavu odbacio.

Dell'Utrijeva odbrana u utorak je pozdravila odluku suda prema kojoj nema dokaza za bilo kakvu povezanost njihovog klijenta s mafijom nakon 1992., godine u kojoj je Cosa Nostra pokrenula niz brutalnih napada u Italiji, izvještava Reuters.

Spatuzza je, naime, pred sudom rekao da mu je u januaru 1994., nedugo prije neuspjelog mafijaškog terorističkog atentata na Olimpijski stadion u Rimu, njegov mafijaški šef Giuseppe Graviano rekao da je godinu dana ranije sklopio politički dogovor s "Berlusconijem, onim čiji je Canale 5, i s jednim zemljakom, Dell'Utrijem", prenosi France presse.

Dell'Utri je Berlusconiju 1993. pomogao u osnivanju pokreta Forza Italia, s kojim je on odmah osvojio vlast na izborima sljedeće godine. Dell'Utri je tada bio organizacijski sekretar stranke, nedugo zatim postao je upravitelj Fininvesta, a istovremeno je od 1996. godine i senator.

Obrazloženje suda mora se objaviti u roku od 90 dana. Dell'Utrijevi advokatii su izjavili kako nisu zadovoljni presudom suda o sedmogodišnjoj kazni zatvora te razmatraju mogućnost ulaganja žalbe.