Gastronomski rasizam
0

Berlusconi zabranio kebab i kinesku hranu

Sarajevo-x.com
Desničarska stranka italijanskog premijera Silvija Berlusconija prošle sedmice zabranila je kebab u novoj kampanji koja se vodi protiv stranih jela u Italiji, piše britanski Times.

Ljevičari i vodeći ugostitelji u Italiji odluku premijera nazvali gastronomskim rasizmom, a Berlusconi se opravdao argumentima da samo želi navesti Italijane da konzumiraju nacionalna jela.

Odluka se prvo počela primjenjivati u gradu Lucca, gdje je gradsko vijeće zabranilo otvaranje restorana sa stranim jelima unutra zidina antičkog grada, a kasnije ova pravila su počela važiti i za gradove Lombardije.

Podršku premijeru Berlusconiju i njegovoj odluci da 'protjera jela iz drugih kultura' podržale su i vlasti u Milanu koje su prestale izdavati radne dozvole restoranima sa stranim jelima, dok strani restorani koji u Italiji posluju već dugi niz godina moraju početi upotrebljavati domaće sastojke za pripremu jela.

"Želimo da očuvamo našu tradiciju i kulturu. Restorani u kojima se služi kebab, suši ili kineska hrana trebaju prestati koristiti uvozne sastojke ili meso ko zna odakle i koristiti samo italijanske sastojke", kazao je ministar poljoprivrede Luca Zaia koji je dodao da sam nikada nije probao kebab, a ne jede ni ananas, kako sam priznaje, jer nije italijansko voće.

S druge strane, Vittorio Castellani, vrsni italijanski kuhar, kazao je da zapravo ne postoje izvorna italijanska jela.

'Sve je kombinacija sastojaka, ukusa i tehnika brojnih kultura koje su se vremenom ustalile na nekom području. Većina talijanskih jela je uvezena. Umak od rajčice, koji Talijani tako vole dodavati tjesteninama, uvezen je iz Perua u 18. vijeku. Čak i špageti su stigli s Markom Polom iz Kine', kaže Castellani.

On dodaje da je zabrana netalijanske kuhinje samo refleksija netolerancije i ksenofobije u njegovoj zemlji. Isto tako, to je i težak udarac za imigrante, koji žive od pripremanja svoje hrane, omiljene zbog niskih cijena.

Vezani članci