Italija
0

Berlusconi u septembru odlazi ako mu ne iskažu povjerenje

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Italijanski premijer Silvio Berlusconi će postaviti pitanje povjerenja u septembru i podnijeti ostavku ukoliko izgubi, izjavio je šef poslaničke grupe premijerove partije u donjem domu Fabrizio Cicchitto.

Poslije političkog razlaza Berlusconija sa dugogodišnjim saveznikom Gianfrancom Finijem, s kojim se svojevremeno osnovao stranku "Narod slobode", premijer je rekao da će koaliciji dati još jednu šansu prije nego što odustane, rekao je Cicchitto.

"U septembru će Berlusconi predstaviti platformu zasnovanu na nekoliko tačaka. Nadamo se da će većina podržati taj program i obnoviti povjerenje vladi", prenosi Reuters izjavu Cicchitta.

U suprotnom, ukoliko ne dobije potrebnu većinu, Chicito kaže da izbori ne mogu imati alternativu.

On nije precizirao koje su tačke Berlusconijeve platforme koju će predstaviti u septembru, ali italijanski mediji pretpostavljaju da će to biti pravosudni sistem, porezi, prenos ovlasti regijama i ekonomski program za siromašni jug Italije.

Predsjednik donjeg doma italijanskog parlamenta Fini uputio je prošle sedmice Berlusconiju oštru kritiku, optuživši ga da ne poštuje demokratiju i da pokušava da upravlja vladom kao autokratski direktor.

Finijevi sljedbenici, u međuvremenu, formirali su novu poslaničku grupu pod nazivom "Budućnost i sloboda za Italiju", koja broji 33 člana, što je dovoljno da vlada izgubi većinu.

Članovi Finijeve poslaničke grupe u srijedu su bili suzdržani prilikom glasanja o povjerenju podsekretaru za pravosuđe u Vladi Italije Giacomu Caliendi, čime je Berlusconi izbjegao eventualne prijevremene izbore.

Ukoliko Berlusconi izgubi povjerenje, što neki analitičari smatraju vjerovatnim zbog tenzija između njega i Finija, premijer će morati da podnese ostavku.

Ukoliko predsjednik Italije ne bi uspio da nađe nekoga da formira novu vladu, morao bi da raspusti parlament i sazove prijevremene izbore.