Italija
0

Berlusconi: U potresu poginulo 207 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u utorak da je 207 osoba poginulo, a 15 nestalo u potresu koji je u ponedjeljak pogodio centralnu Italiju.

Berlusconi je ovo kazao na konferenciji za novinare nakon što je helikopterom nadletio područje pogođeno potresom i sagledao veličinu pričinjene štete i dodao da će se intenzivni spasilački napori nastaviti još 48 sati.

Snažno podrhtavanje tla dogodilo se i u utorak ujutro dok su vatrogasci i spasioci na ostacima srušenoga studentskog doma fanatično radili na izvlačenju studenata zarobljenih pod ruševinama, javio je AP.

Moguće je da je čak četvero studenata ostalo unutar zgrade, saopćili su zvaničnici. Spasioci su tragali za tridesetak ljudi zarobljenih pod ruševinama drugih zgrada u Aquili, historijskom gradu sa 70.000 stanovnika koji je u blizini središta najtežeg potresa u posljednje tri decenije u Italiji.

Spasioci su radili tokom noći u četverospratnoj zgradi studentskog doma i izvukli su dva tijela iz ruševina. Oni su pobjegli vani, svi zbunjeni, kada je novo podrhtavanje tla, snage 4,9 stepeni, potreslo grad u 11.26 sati.