Svijet
0

Berlusconi u određenoj mjeri izmijenio plan štednje

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Italijanski premijer Silvio Berlusconi odlučio je u određenoj mjeri izmijeniti plan štednje zbog otpora u vladajućoj koaliciji, prenose u utorak europski mediji.

Po novoj verziji paketa štednje, vlada je odlučila odustati od tzv. solidarnog poreza od 5 posto na prihode veće od 90.000 eura na godinu, podignuvši na deset posto porez na prihode veće od 150.000 eura. Parlamentarni zastupnici, čije plaće mogu iznositi do 140.000 eura na godinu, ipak će morati plaćati taj porez. Predviđaju se i ustavne promjene kako bi se prepolovio broj zastupnika, prikupi li se potrebna dvotrećinska većina za tu odluku.

Ukidanje solidarnog poreza umanjit će predložene uštede za dvije milijarde eura. Vlada je također pristala za dvije milijarde eura ublažiti rezanje potrošnje u regionalnim proračunima.

No ističe da će prvotna vrijednost paketa štednje od 45 milijardi eura biti sačuvana zahvaljujući "učinkovitijem ubiranju poreza".

Izmjene su dogovorene na sedmosatnom sastanku u Milanu između Berlusconijeve strane i koalicijskog partnera Sjeverne lige, koja ima snažnu potporu na lokalnoj razini.

Uslijedile su također nakon prosvjeda gradonačelnika iz cijele Italije u Milanu i kritika unutar Berlusconijeve stranke Narod slobode, koja se zauzima za niske poreze.

Oporbena Demokratska stranka (lijevi centar) kritizirala je slabu razrađenost novih mjera, ocijenivši da je pitanje stimuliranja rasta, također velikog problema u Italiji, ostavljeno "u potpunosti praznim." Italija je dužna gotovo 1,9 bilijuna eura, a prinos na njezine desetogodišnje obveznice narastao je početkom kolovoza na 6,4 posto prije nego što je intervenirao ECB spustivši ga na oko pet posto, prenosi Hina.