Svijet
0

Berlusconi traži glasanje o povjerenju vladi

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Talijanski premijer Silvio Berlusconi saopćio je da će zatražiti glasanje o povjerenju vladi, ali tek nakon što bude usvojen proračun za narednu godinu.

U pismu koje je u subotu uputio predsjednicima oba doma parlamenta Berlusconi je naveo kako će zatražiti da se o povjerenju vladi najprije izjasne članovi Senata, a potom i zastupnici donjeg doma.

Premijer je u pismu naveo i da se na ovaj korak odlučio jer je saznao da će se nekoliko ministara, vjernih njegovom doskorašnjem savezniku Gianfrancu Finiju, poveći iz vlade sljedeće sedmice, prenosi agencija Reuters.

U slučaju da bilo koji od dva doma izglasa nepovjerenje vladi, Berlusconi će morati podnijeti ostavku.

Predstavnički dom će već sljedeće sedmice razmatrati prijedlog proračuna za narednu godinu, kako bi se izbjegli problemi do kojih može doći na financijskom tržištu zbog njegovog neusvajanja. Proračun će potom ići na odobrenje u Senat.

Berlusconijeva vlada je već mjesecima u krizi, koja je kulminirala prošlosedmičnim pozivom predsjednika donjeg doma parlamenta Finija upućenom Berlusconiju da zbog niza skandala podnese ostavku.

Berlusconi i Fini, koji su zajedno osnovali stranku Narod slobode 2008. godine, razišli su se u julu i potom je Fini je osnovao vlastitu stranku - Budućnost i sloboda za Italiju.

Politički analitičari smatraju da pozivom na glasanje o povjerenju svojoj vladi Berlusconi (74) pokušava povratiti inicijativu koju je ranije imao i otkloniti mogućnost da naredna izvršna vlast bude formirana bez njega na čelu, navodi britanska agencija.

Zahtjevom da se najprije glasa u Senatu, gdje Berlusconi još ima većinu, premijer vjerojatno pokušava dobiti "poene" koji bi njegovim oponentima učinili težim zadatak da ga obore na glasanju u Predstavničkom domu.

Različiti ishodi glasanja u dva doma također bi otežali mogućnost da predsjednik Giorgio Napolitano zatraži formiranje vlade bez hitnog raspisivanja parlamentarnih izbora, na kojima bi, prema posljednjim istraživanjima, Berlusconi vjerojatno dobio.