Svijet
0

Berlusconi suočen sa kaznom od godinu dana prikupljanja otpada

Klix.ba
Silvio Berslusconi
Silvio Berslusconi
Osramoćeni nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi odlučio se za 12 mjeseci društveno korisnog rada umjesto kućnog pritvora, potvrdio je Berlusconijev advokat.

To znači veliko poniženje za ovog milijardera i medijskog tajkuna, koji će se morati pridružiti drugim osuđenicima u različitim javnim radnim zadacima.

Zbog svoje dobi od 77 godina, Berlusconi ne može odslužiti četverogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog utaje poreza. Kazna je kasnije smanjena na godinu dana, a on je mogao da odabere kućni pritvor ili društveno korisni rad.

"Napravit ćemo zvanični zahtjev do kraja ove sedmice, iako smatramo da je presuda potpuno nepravedna. Trenutno prikupljamo potrebni materijal kako bismo zahtjev za društveno korisni rad predstavili vlastima. Također ćemo ukazati na to da tip i intenzitet posla trebaju odgovarati dobi osuđenog", rekao je Francesco Coppi, Berlusconijev advokat.

Berlusconijev pravni tim zatražit će i da se rad odvija u Rimu, a ne u njegovom gradu, Milanu.

Milanski sud trebao je donijeti presudu o konkretnoj kazni za Berlusconija, ali zbog tehničkih razloga odluka neće biti saopćena do Božića te će Berlusconi provesti još neko vrijeme kao slobodan čovjek.

Berlusconi je osuđen prošle godine, što je ljetos potvrdio i talijanski Vrhovni sud. Presuda je uslijedila nakon nekoliko burnih mjeseci za nekadašnjeg političara, koji je proglašen krivim i zbog seksualnih odnosa sa maloljetnom prostitutkom na svojim zloglasnim bunga bunga zabavama.

Osuđen je na sedam godina zatvora, a za zloupotrebu položaja u prikrivanju zločina još uvijek ima dva stepena žalbe, prije nego presuda i kazna budu potvrđene.

Nekoliko humanitarnih i vjerskih organizacija tražilo je da Berlusconi odsluži svoju kaznu radeći za njih, da bi vidio "kako drugi ljudi žive".