Britanski mediji
0

Berlusconi ranjen i jači nego ikada

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sunday Times prenosi obećanje talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji se oporavlja od povreda – slomljenog nosa i dva slomljena zuba, zadobijenih u nedavnom napadu jednog inženjera s poviješću mentalne bolesti – da će se vratiti na javnu pozornicu na Badnjak usprkos apelima i molbama kćeri Marine da se na neko vrijeme povuče iz političkog života.

Sunday Telegraph ukazuje na zabrinjavajuću sličnost ovog incidenta s nezgodom koju je pretrpio jedan njegov neslavni prethodnik, koji je također želio stvoriti jaku Italiju, a pojavio se u javnosti zavijenog nosa nakon sličnog napada – riječ je o Benitu Mussoliniju.

Mussolini je uspio iskoristiti ovaj napad u svoju korist, predstavivši sebe kao jakog čovjeka od načela koji je kao takav meta napada luđaka i ekstremista.

Upravo ovu taktiku počeli su da primjenjuju i Berlusconijevi simpatizeri i stranačke kolege, koji ga pokušavaju predstaviti kao ponosnu žrtvu politički motivirane kampanje mržnje, pišu Sunday Telegraph i The Observer.

Berlusconi, poznat po sujeti i plastičnim operacijama, veoma je uzdrman činjenicom da su posljedice napada vidljive, ali je sada, paradoksalno, jači nego ikad, a na kraju godine ispunjene skandalima za koje je sam odgovoran, slika koja će najviše ostati u sjećanju jeste njegovo okrvavljeno lice, piše Telegraph.

Observer dodaje da je Berslusconi, zahvaljujući napadu, uspio čak podijeliti opoziciju svojim pozivom na saradnju – neki strahuju da će se ako odbiju taj poziv, talijanska javnost iz suosjećanja prema Berlusconiju okrenuti protiv njih, dok druge pak brine da bi prihvaćanje saradnje podrazumijevalo odricanje od nekih važnih načela.