Svijet
0

Berlusconi ponovno pod istragom za korupciju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši talijanski premijer i čelnik opozicionog desnog centra Silvio Berlusconi pod istragom je tužiteljstva u Napulju zbog navodnog podmićivanja predsjednika filmske produkcije državne televizije RAI Agostina Sacca te zbog poticanja na korupciju senatora Nina Randazza i drugih senatora talijanskog parlamenta u još neidentificiranim slučajevima.

O navodnom Berlusconijevu korumpiranju i poticanju na korupciju talijanska istraga ima snimke telefonskih prisluškivanja, navodi list, a novac za podmićivanje je navodno išao preko banaka u Švicarskoj. U središtu pažnje talijanske istrage je filmski i televizijski producent Giuseppe Proietti, koji je svojedobno obavljao neke poslove za RAI te koji je u stalnom kontaktu s Agostinom Saccom, jer su se navodno preko njega obavljali dogovori vezani uz korupciju, ali postoje i snimke telefonskih razgovora koje je najbogatiji Talijan vodio izravno s čelnikom RAI-a.

Prema pisanju današnje Repubblice, u telefonskom razgovoru čijom snimkom raspolaže istraga, Berlusconi je, uz ostalo, tražio od Sacca da u televizijskim filmovima nađe mjesta za mlade glumice (Elena Russo, Evelina Manna, Antonella Troise, Camilla Ferranti), a jednu od njih mu je navodno preporučio senator iz koalicije lijevog centra, prenijela je Hina.

Taj "senator mi može biti koristan za rušenje Prodijeve vlade, a ja ću znati kako vam se odužiti kada ćete biti slobodni poduzetnik, što želim da što prije postanete", kazao je Berlusconi predsjedniku RAI-Fictiona Saccu.

Nove Berlusconijeve neprilike sa sudstvom zbivaju se u trenutku kada mu leđa okreću njegovi dosadašnji saveznici na desnom centru, čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini i čelnik Demokršćanskog centra UDC, Pierferdinando Casini.