Svijet
0

Berlusconi ostvario uvjerljivu izbornu pobjedu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Italijanska desnica, na čijem je čelu Silvio Berlusconi, pobijedila je na parlamentarnim izborima i osigurala apsolutnu većinu u Senatu i predstavničkom domu, pokazuju preliminarni rezultati, na osnovu četiri petine prebrojanih glasova.

Prema preliminarnim podacima, Berlusconijeva stranka "Narod slobode" osvojila je 46,8 posto glasova u utrci za senat, a Demokratska stranka lijevog centra bivšeg gradonačelnika Rima Waltera Veltronija 37,5 posto.

Desni centar pod vodstvom bivšeg i budućeg italijanskog premijera bi trebao imati apsolutnu većinu u predstavničkom domu, 340 od 617 zastupnika, a u Senatu 169 od ukupno 315 senatora. Veltronijev lijevi centar osvojio je 239 zastupničkih mjesta, a u Senatu 130.

Berlusconi je sinoć na televiziji objavio pobjedu, nakon što je i Veltroni priznao poraz.

"Da, pobijedili smo, kao što sam najavljivao tokom predizborne kampanje", rekao je milijarder i medijski magnat. "Bit ću na vlasti narednih pet godina", poručio je Berlusconi i upozorio da zemlji predstoje teški mjeseci.

Veltroni je prethodno rekao da je čestitao Berlusconiju pobjedu i poželio mu sreću.

Separatistička, antievropska i antiimigrantska Sjeverna liga Umberta Bossija ostvarila je iznenađujuće dobar rezultat, osvojivši 8,3 posto glasova, što je skoro dvostruko više nego na prethodnim izborima 2006. godine. Bossi, lider Lige koja je mlađi partner "Naroda slobode", nazvao je jučer Berlusconija prijateljem i poručio da budući premijer neće biti talac lige.

Berlusconi, kome je ovo treća pobjeda na izborima, izjavio je da će njegova vlada imati 12 ministara, među kojima četiri žene.

On je rekao da bi volio da na mjesto šefa diplomatije postavi Franka Frattinija, evropskog komesara za pravosuđe i sigurnosnu politiku, a Gianfranka Finija, svog prethodnog ministra vanjskih poslova, za predsjednika donjeg doma parlamenta.

Očekuje se da će se Berlusconi (71), saveznik američkog predsjednika Georgea Busha, angažirati na prodaji državne aviokompanije "Al Italia" i rješavanju krize u Napulju koji je zatrpan smećem.

On je također najavio smanjenje poreza i javnog duga, liberalizaciju ekonomije i obračun s kriminalom.

Kritičari, međutim, podsjećaju da u prethodna dva mandata na mjestu premijera (sedam mjeseci 1994. godine i od 2001. do 2006.) Berlusconi nije ispunio predizborna obećanja.

Berlusconi je uvjerljivu pobjedu ostvario dijelom zahvaljujući i velikom uspjehu Lege Nord na sjeveru Italije koja je osvojila osam posto glasova i udvostručila svoj rezultat u odnosu na prethodne izbore 2006. godine. Uz Berlusconijevu i Finijevu stranku "Narod slobode" i Legu Nord koalicija desnog centra uključivala je i manju stranku Movimento per l'autonomia koja zagovara veću autonomiju juga

Italije.

Među manjim strankama dobar je rezultat ostvarila i Italia dei Valori, koalicijski partner Veltronijeve Demokratske stranke s oko 4,4 posto glasova.

Uz dvije velike koalicije jedino je stranka centra UDC prešla prag za ulazak u parlament s 5,6 posto glasova. Manje stranke izrazitije lijeve i desne orijentacije na ovim izborima nisu uspjele izboriti ulazak u parlament.