Svijet
0

Berlusconi: Italija je kaznila Prodija

FENA
Silvio Berlusconi; Foto: AP
Silvio Berlusconi; Foto: AP
Na djelimičnim lokalnim izborima, na koje je u nedjelju i ponedjeljak bilo pozvano 10 miliona Talijana, a odazvalo se 73,9 posto, pobijedio je opozicijski desni centar Silvija Berlusconija, dok lijevi centar premijera Romana Prodija analizira negativne rezultate posebno na sjeveru Italije.

Glasovalo se u 856 gradova, od kojih u 26 većih, gdje je do sada bila podijeljena vlast. Na ovim je izborima u prvom krugu desni centar osvojio 14 gradova, među kojima Veronu, Alessandriju, Monzu itd., a lijevi centar samo pet gradova, među kojima Genovu, Aqulu itd., dok se u ostalih sedam gradova ide u drugi krug glasanja koji će se održati 10. juna.

Predstavnici desnog centra iznose podatke o dobivenim glasovima, koji još nisu konačni, i prema kojima je poraz lijevog centra veći. Unija lijevog centra, s druge strane, smatra kako nije dobila najavljivani težak udarac, ali je zabrinuta zbog rezultata na sjeveru zemlje, gdje je izgubila gotovo sve gradove u kojima se glasalo.

"Italija je kaznila Prodija i njegovu vladu koja samo nameće nove poreze", izjavio je Berlusconi, čiji desni centar traži ostavku vlade, premda su to bili samo djelimični lokalni izbori na kojima je na birališta pozvana samo četvrtina odnosno 10 miliona, od ukupno 42 miliona glasača.

Čelnik najveće stranke u vladinoj koaliciji, Demokratske ljevice, Piero Fassino kaže kako su rezultati izbora "zvono za uzbunu" za lijevi centar, koji treba jasnijom politikom pridobiti birače, prenijela je Hina.