Svijet
0

Berlusconi ipak traži trenutno sazivanje izbora u Italiji

FENA
Treba odmah sazvati izbore, rekao je čelnik desnog centra Silvio Berlusconi mandataru Francu Mariniju tokom sastanka u ponedjeljak, a u vezi s pretpostavkom o stvaranju zajedničke vlade s čelnikom Demokratske stranke Walterom Veltronijem, o čemu je pisao list Giornale, bivši premijer je kazao kako je riječ o čistoj utopiji.

"Dijalog s ljevicom da, ali poslije izbora", objasnio je Berlusconi novinarima svoje mišljenje koje je iznio predsjedniku Senata Mariniju u ponedjeljak, posljednjeg i odlučnog dana konsultacija za rješenje krize vlade poslije ostavke premijera Romana Prodija.

"Osnovati vladu samo za izmjenu izbornog sistema je uzaludno gubljenje vremena", rekao je Berlusconi i založio se za to da šef države Giorgio Napolitano odmah sazove prijevremene izbore, jer je zemlji potrebna vlada za rješenje brojnih problema.

Predsjednik Senata Franco Marini, kojem je predsjednik republike Giorgio Napolitano povjerio tzv. istraživački mandat za izlazak iz krize vlade nakon ostavke premijera Romana Prodija, izjavio je kako će u ponedjeljak zaključiti svoj posao, a pretpostavlja se kako će, pošto nije uspio pronaći suglasje između dvije koalicije za osnivanje prijelazne vlade za donošenje novog izbornog zakona, preporučiti šefu države raspuštanje Parlamenta i sazivanje prijevremenih izbora.

U ponedjeljak je Marini razgovarao i s izaslanstvima Nacionalnog saveza Gianfranca Finija, koje je zatražilo sazivanje prijevremenih izbora, zatim pokreta Naprijed Italijo Silvija Berlusconija, koji je također zatražio izbore, te s izaslanstvom Demokratske stranke Waltera Veltronija, koja je ipak za promjenu izbornog sistema prije izbora.

Pretpostavlja se, prenosi Hina, da će Napolitano raspisati prijevremene izbore, koji bi se mogli održati u aprilu.