Rim
0

Berlusconi i Abbas podržali Mubaraka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Silvio Berlusconi i predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas izjavili su tokom susreta u Rimu da "cijene značaj uloge posrednika" egipatskog predsjednika Mubaraka u rješavanju krize na Bliskom istoku, navodi se u saopćenju talijanske vlade.

"Oba lidera izrazila su mišljenje o značaju uloge posrednika koju obavlja predsjednik Mubarak i sa zadovoljstvom prihvatili diplomatsku akciju američkog predsjednika Baracka Obame", navodi se u saopćenju službe šefa talijanske vlade.

Egipat je posljednjih dana intenzivirao kontakte s izaslanicima Izraela i Hamasa, nastojeći da trajno prekine nasilje, nakon prvog prekida vatre zaključenog pod pokroviteljstvom Kaira 18. januara.

"Razgovori Berlusconi - Abbas odnosili su se uglavnom na situaciju u Gazi, izgledima za jačanje prekida vatre, naporima u postizanju palestinskog nacionalnog pomirenja i pokretanju mirovnog procesa s Izraelom", navodi se u saopćenju.

Berlusconi, koji će se u večernjim satima sastati s Mubarakom, koji se nalazi u posjeti Rimu, ponovio je da je Italija spremna da ponudi svaku neophodnu podršku u jačanju prekida vatre i slanju humanitarne pomoći palestinskom stanovništvu", javlja isti izvor.