Italija
0

Berlusconi demantovao glasine da podnosi ostavku

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Italijanski premijer Silvio Berlusconi demantovao je danas glasine koje su se pojavile u italijanskoj javnosti da će podnijeti ostavku i ocijenio da su "neosnovane", navodi Fabrizio Cicchitto, premijerov saradnik zadužen za medije i istaknuti član njegove stranke Narod slobode (PDL).

"Razgovarao sam prije nekoliko minuta sa premijerom i on mi je rekao da su glasine njegovoj ostavci neosnovane", izjavio je Cicchitto.

Berlusconi je svojim saradnicima navodno rekao i da mu nije jasno kako su takve glasine procurile u javnost, prenijela je agencija Ansa.

Neposredno po objavljivanju navoda u medijima da bi Berlusconi mogao svakog trenutka da podnese ostavku, berze su zabilježile nagli skok vrijednosti, dodaje agencija.

Prethodno je list "Foglio" na svom sajtu objavio da je samo pitanje trenutka kada će premijer podnijeti ostavku i da se "radi o satima, a možda i minutima".

Premijer Italije Silvio Berlusconi izjavio je jučer da njegova vlada uprkos odlasku nekih poslanika i dalje ima dovoljno podrške u parlamentu za sprovođenie hitno potrebnih mjera za spašavanje Italije od finansijske katastrofe.

"Smatramo da nema alternative našoj vladi do 2013", rekao je Berlusconi.
Redovni izbori u Italiji trebalo bi da budu  održani 2013. godine. 

Berlusconi je odbacio sve glasnije pozive, čak i iz njegove koalicije, da ili proširi vladajuću koaliciju uključivanjem snaga s centra ili da se povuče s čela vlade kako bi do prijevremenih izbora mogla biti obrazovana privremena vlada.

 U italijanskom parlamentu trebalo bi tokom ove sedmice da bude održano prvo u nizu glasanja o reformama i drugim mjerama za stabilizovanje ekonomije.

Berlusconi je rekao da je posljednje glasanja u parlamentu pokazalo da ima dovoljno glasova za usvajanje tih mjera i da su, ako vlada ne bude imala dovoljno poslanika, prijevremeni izbori jedina alternativa.