Svijet
0

Berlusconi danas očekuje presudu zbog navodnog seksa sa maloljetnicom

Klix.ba
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Talijanski sud danas bi trebao izreći presudu bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju, kojeg se tereti za seks sa maloljetnom prostitutkom i zloupotrebu službenog položaja u svom mandatu.

Tužitelji na sudu u Milanu traže šest godina zatvora i doživotnu zabranu obavljanja javne funkcije za Berlusconija (76), koji negira sve optužbe. On je već upleten u nekoliko sudskih predmeta, te je kažnjen sa četiri godine zatvora za utaju poreza, a prošle je sedmice odbačena njegova žalba kojom je tražio poništenje te presude.

Očekuje se da bi današnja presuda mogla imati velike političke reperkusije za Italiju, kažu analitičari. Osuđujuća presuda mogla bi oslabiti poziciju sadašnjeg premijera Enrica Letta, čija koaliciona vlada zavisi od podrške Berlusconijeve stranke desnog centra.

Optužba navodi da su u Berlusconijevoj privatnoj rezidenciji organizovane takozvane "bunga bunga" zabave, koje su bile dio sistema prostitucije za njegovo lično zadovoljstvo. Pod lupom je njegov odnos sa Marokankom Karimom El-Mahroug, kojoj je, prema optužbi, 2010. godine platio za seks iako je imala 17 godina u to vrijeme.

I ona i Berlusconi su negirali navode optužbe. Karima je rekla da je dobila 7.000 eura kao poklon nakon zabave, piše BBC. Međutim, tužitelji ističu da je Karima od oktobra do decembra 2010. godine dobila od Berlusconija više od 4,5 miliona eura.

Bivšeg premijera se također tereti i za zloupotrebu službenog položaja, jer je urgirao da Karima bude puštena iz pritvora nakon što je uhapšena u Milanu zbog sitne krađe. Tužitelji traže da Berlusconi bude kažnjen sa godinu zatvora zbog seksa sa maloljetnicom te sa još pet godina zbog zloupotrebe službenog položaja.