Svijet
0

Berlin vjeruje u približavanje odnosa EU-SAD nakon odlaska Busha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier rekao je, u intervjuu za dnevni list od četvrtka, da vjeruje da će se budući predsjednik Sjedinjenih Država više približiti Evropi.

Nasljednik američkoga predsjednika Georgea W. Busha tražit će "tješnje približavanje s Evropom", ocijenio je Steinmeier za regionalni dnevni list Stuttgarter Nachrichten.

Socijaldemokratski ministar, također zamjenik kancelarke Merkel, predvidio je da će Washington "gledati više preko Atlantika" kako bi se našlo rješenje za izraelsko-palesinske sukobe, krizu u Libanu i nuklearnu krizu s Iranom.

Njemačko-američki odnosi temelje se na čvrstim bliskim i prijateljskim osnovama, rekao je Steinmeier, naglasivši da je "malo drugih kolega s kojima je on tako često telefonski razgovarao kao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice".

Od dolaska na vlast njemačke kancelarke Angele Merkel 2005., odnosi između Berlina i Washingtona su se poboljšli, nakon hladnoga perioda tokom vlade bivšega kancelara Gerharda Schroedera, koji se protivio ratu u Iraku.