Svijet
37

Berlin: Stotine hiljada ljudi na ulicama protiv sporazuma između EU i SAD-a

Anadolija
(Foto: EPA)
Stotine hiljada građana Berlina protestovalo je povodom sporazuma Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) o slobodnoj trgovini  između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU), kao i sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Kanade (CETA).

Berlinska policija je saopćila da je na demonstracijama učestvovalo oko 100.000 građana, dok organizatori tvrde da bi taj broj mogao biti veći od 250.000.

Mjesto okupljanja demonstranata bila je Centralna željeznička stanica u Berlinu, a zatim je organizovana protestna šetnja koja je završila kod Spomenika pobjede.

Organizatori protesta bili su sinidikati i udruženja za zaštitu potrošača. 

Demonstranti, koji su u Berlin došli iz nekoliko gradova Njemačke, nosili su transparente poput "Pravedna svjetska trgovina", "Kolonijalizam živi. TTIP-om Evropa postaje američka kolonija.", "Ovo će ubiti privredu" i "Zaustavite TTIP i CETA-u".

Organizatori demonstracija su u zajedničkom saopćenju naveli kako je "danas veliki dan za demokratiju" i da se veliki broj građana pridružio protestnoj šetnji. Zatraženo je da se zaustave pregovori o TTIP-u. Naglašeno je kako se CETA u trenutnom obliku i sadržaju ne smije potpisati.