Svijet
0

Berlin: Smrt Kim Jong-ila prilika za promjene u Sjevernoj Koreji

FENA
Kim Jong-il (Foto: AFP)
Kim Jong-il (Foto: AFP)
Smrt Kim Jong-Ila predstavlja priliku za promjene u Sjevernoj Koreji, ocijenio je u ponedjeljak glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare.

On je naveo da Njemačka očekuje, nakon smrti čovjeka koji je državom upravljao čvrstom rukom od 1994. godine, odustajanje Pyongyanga od nuklearnog programa i poboljšanje društvene i socijalne situacije.

"Postojanje dviju korejskih država je nepodnošljivo stanje“, rekao je glasnogovornik na redovnoj pres-konferenciji vlade.

"Nadamo se da će se situacija u ovoj zemlji popraviti“, rekao je on. "Onaj ko preuzme upravljanje zemljom, bilo ko da bude, trebalo bi da se angažira na poboljšanju stanja u kojem se nalazi stanovništvo, da vodi zemlju ka otvaranju i prihvati demokratske slobode, da se bori protiv siromaštva, a posebno da zaustavi nuklearni program koji sigurno više slabi zemlju nego što je jača“, rekao je on.

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-Il umro je u subotu od srčanog udara. Njegov sin Kim Jong-Un imenovan je za njegovog nasljednika.