Program spoljne politike
0

Berlin se neće protiviti članstvu Turske u EU

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka se neće protiviti članstvu Turske u EU, navodi se u programu spoljne politike, koji je danas usaglasila nova vladajuća koalicija, predvođena kancelarom Angelom Merkel.

Načelo o neprotivljenju ulasku Turske u evropski blok predložile su Slobodne demokrate, dok je Demohrišćanska unija Angele Merkel ponudila Turskoj "privilegovano partnerstvo sa EU".

Njemačka, takođe, želi konkretan projekat EU o pitanjima energije, supervizije banaka, odbrani i  bezbjednosti i najavljuje da će se baviti interesima  malih i srednjih članica EU.

Što se tiče odbrane, Berlin će tražiti od SAD da povuče posljednji od svojih nuklearnih glava koje su još uvijek u Njemačkoj, a vjeruje se da ih ima između 10 i 20.

Berlin neće postavljati rokove za povlačenje njemačkih  vojnika iz Afganistana, ali će raditi na obuci afganistanskih snaga. 

"Što  prije vlada u Kabulu bude spremna da preuzme odgovornost za bezbjednost svoje zemlje to će prije biti u stanju da inicira povlačenje, u dogovoru sa našim saveznicima", navodi se u programu spoljne politike Njemačke za naredne četiri godine.