Njemačka
0

Berlin šalje 1.400 vojnika protiv pirata

FENA
Njemačka vlada je odlučila u srijedu da mobilizira jednu fregatu i oko 1.400 vojnika koji će sudjelovati u evropskoj operaciji Atalanta protiv pirata na moru uz somalsku obalu.

"Vijeće ministara je odlučilo da pošalje do 1.400 vojnika u okviru operacije Atalanta" kako bi osiguralo zaštitu brodova koji prevoze humanitarnu pomoć Somaliji i pomorskih puteva, izjavio je glasnogovornik vlade Ulrich Wilhelm za štampu, prenio je AFP.

Evropska morska misija je počela u ponedjeljak, ali njezin mandat treba potvrditi parlament 19. decembra, kako bi snage Bundeswehra mogle biti raspoređene.

Njemački vojnici će imati fregatu koja se već nalazi u zoni, a koja je do sada korištena u okviru antiterorističke operacije Trajna sloboda (Enduring Freedom).

Najmanje osam zemalja, Njemačka, Belgija, Španija, Francuska, Grčka, Holandija, Velika Britanija i Švedska, kojima će se možda pridružiti Portugal, učestvovat će u operaciji, uz šest ratnih brodova i tri patrolna aviona pod britanskom komandom.

Somalski pirati su od početka ove godine napali više od stotinu brodova. Zadržali su najmanje 15 brodova i više od 300 članova posade. Među brodovima je jedan ukrajinski teretni brod koji je prevozio teško oružje.