Svijet
0

Berlin pozvao Beograd i Prištinu da ispoštuju krajnji rok za status Kosova

FENA
Berlin je u srijedu pozvao Beograd i Prištinu da ispoštuju krajnji rok od 10. decembra da pronađu kompromis o statusu Kosova, zbog rizika o stabilnosti regiona.

"Kada se jedan proces stalno odgađa, on ne doprinosi stabilnosti regiona", rekao je Günther Krichbaum, predsjednik komisije za evropske odnose u Bundestagu, na konferenciji za štampu.

"Važno je ispoštovati krajnji datum od 10. decembra i pronaći rješenje. Da taj rok nije utvrđen, vjerujem da se neophodan pritisak za te pregovore ne bi mogao održavati", objasnio je on nakon razgovora sa srbijanskim potpredsjednikom Božidarom Đelić.

Lideri kosovskih Albanaca saopćili su da će jednostrano proglasiti neovisnost ako pregovori o statusu Kosova, koji treba da se završe 10. decembra, ne dovedu do rezultata.

"Nemamo puno vremena", rekao je Krichbaum, te je ocijeno "razočaravajućom koincidenciju s predsjedičkim izborima u Srbiji".

"Sada je važno efikasnije iskoristiti vrijeme do 10. decembra", insistirao je on.

Evropski pregovarač o Kosovu Nijemac Wolfgang Ischinger pokazao se veoma skeptičnim što se tiče nastavka pregovora. On je u razgovoru za radio Deutsche Welle rekao da je "jako moguće" da pregovori ne dovedu ni do kakvih rezultata do 10. decembra.