Svijet
0

Berlin: Ozlijeđeni u sukobu policije i prosvjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tokom prvomajskih demonstracija koje su i ove godine završile neredima u berlinskoj četvrti Kreuzberg gdje je sudjelovalo oko 1.000 pripadnika lijeve autonomne scene i useljenika, ozlijeđena su 43 pripadnika policije, nekoliko njih teže, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

Do izgreda je došlo nakon što je u utorak kasno navečer veća skupina pripadnika lijeve autonomne scene i mladih useljenika, uglavnom Turaka, napala kamenjem i bocama pripadnike policijskih postrojbi koji su osiguravali prvomajsko slavlje u četvrti Kreuzberg, prenosi Hina.

Skupina je zapalila kontejnere sa smećem nakon čega je izbio sukob. Prije toga su pripadnici lijeve autonomne scene prošli ulicama Berlina prosvjedujući protiv predstojećeg G8 Summita u njemačkom Heiligendammu i tražeći oslobađanje terorista Frakcije crvene armije (RAF) iz zatvora.

Usprkos izbijanju nereda i mnogobrojnim ozlijeđenim policajcima berlinski senator za unutarnje poslove Erhard Koerting (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) izrazio je zadovoljstvo konačnim ishodom.

"Taktika policije da bude suzdržana do posljednjeg trenutka se pokazala uspješnom", rekao je Koerting.

Zadovoljstvo radom policije izrazio je i gradonačelnik gradskog okruga Kreuzberg - Friedrichshein Franz Schulz (Zeleni).

"Koncept suzdržanosti urodio je plodom", rekao je Schulz. Pripadnici lijevo ekstremne scene već preko 20 godina organiziraju nerede u tradicionalno lijevoj gradskoj četvrti Kreuzberg tijekom kojih redovito izbiju sukobi s policijom.