Svijet
0

Berlin: Oprostili se Chirac i Merkel

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel službeno se u četvrtak u Berlinu oprostila od francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i tom je prilikom istaknula veliki doprinos francuskog predsjednika učvršćenju njemačko-francuskog prijateljstva.

"Ti si stvarao politiku u duhu ideja da je njemačko-francusko pomirenje uvjet za ujedinjenu Evropu", rekla je Angela Merkel prilikom oproštajnog posjeta Jacquesa Chiraca Berlinu. Bez te politike ne bi bilo moguće niti ujedinjenje dviju njemačkih država, dodala je Merkel.

Chirac, čiji se nasljednik za mjesto predsjednika Francuske bira u nedjelju, zahvalio je Angeli Merkel na gostoprimstvu te je izjavio da današnji posjet Berlinu nije slučajan.

"Iznimno mi je važna činjenica da me posljednji posjet nekoj stranoj zemlji u svojstvu predsjednika vodi u Njemačku i za mene je taj posjet od velike simboličke važnosti", izjavio je Chirac te je zaključio da je francusko-njemačko pomirenje poslije Drugoga svjetskog rata bilo uvjet za evropsko ujedinjenje.

Chirac je pohvalio i Merkel za njezine zasluge u jačanju Evropske unije.

"Za Tvog predsjedanja već smo dosad postigli mnogo", ocijenio je Chirac trenutačno predsjedanje Njemačke Evropskim vijećem, prenijela je Hina.

Oboje državnika u vrtu kancelarskog ureda pozdravile su mješovite njemačko-francuske postrojbe.

Chirac je na dar dobio ružu iz vrta prvoga njemačkog poratnog kancelara Konrada Adenauera. Za svečanu večeru je, na Chiracovu izričitu želju, poslužena "narodna" hrana: svinjska potkoljenica s pireom od graška, a umjesto uobičajenog vina pilo se pivo.