Svijet
0

Berlin: Oko 25.000 osoba na protestu protiv otpuštanja

FENA
Na protestima protiv sanacijskog programa Airbusa i najavljenog otpuštanja hiljada radnika diljem Njemačke sudjelovalo je više od 25.000 osoba, saopćio je u petak Njemački sindikat djelatnika u metalurgiji (IG Metall) a sindikati za krizu u Airbusu optužuju vodstvo tvrtke.

"Za napetu situaciju u Airbusu krivnju snosi vodstvo tvrtke koje je potpuno upropastilo čitavu stvar i sad radnici treba da plate račun", rekao je na središnjem protestu IG Metalla u Hamburgu, na kojem se okupilo više od 20.000 zaposlenika Airbusa i tvrtki kooperanata, predsjednik tog sindikata Juergen Peters.

On je najavljeni sanacijski program pod nazivom "Snaga 8", koji između ostalog predviđa i otpuštanje 10.000 radnika Airbusa diljem Evrope, okarakterizirao kao "isprazan" i "nemaštovit" i od vodstva Airbusa zatražio bolja rješenja. "Otpuštanja i prodaja pogona ne donose rješenje", zaključio je Peters.

Predstavnik zaposlenika Ruodiger Luetjen opisao je radnike Airbusa kao "najveće blago tvrtke" te ponudio pomoć radnika pri sanaciji tvrtke. "Mi smo spremni na ustupke, ali nam je potrebna perspektiva", rekao je Luetjen.

Protestnicima su se pridružili i premijeri saveznih pokrajina u kojima se nalaze Airbusovi pogoni, Donje Saske i Baden-Wuertenberga, Christian Wulff i Guenther Oettinger koji su podržali zahtjeve radnika. Oettinger je upozorio da sanacija Airbusa ne smije ići samo na teret Njemačke.

Osim u Hamburgu, prenosi Hina, protesti su održani i u južnonjemačkim Laupheimu i Donauwoerthu.

Od oko 22.000 radnih mjesta Airbusa u Njemačkoj je od ukidanja akutno ugroženo 3.700.