Svijet
0

Berlin: Normalizirani njemačko-kineski odnosi

FENA
Berlin
Berlin
Višemjesečno zahlađenje njemačko-kineskih odnosa uzrokovano susretom njemačke kancelarke Angele Merkel i tibetanskog vođe Dalaj lame okončano je, saopćeno je nakon susreta njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera i njegovoga kineskog kolege Yang Jiechija u utorak u Berlinu.

„Njemačka i Kina se ovdje i danas vraćaju normalnim odnosima", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

On je naglasio da protekli mjeseci "nisu bili jednostavni" što se tiče njemačko-kineskih odnosa, ali da je "intenzivna diplomatska komunikacija" pridonijela normalizaciji odnosa.

"Mi smo uspjeli pokazati da Njemačka ne dvoji oko politike jednistvene Kine", zaključio je Steinmeier.

Yang Jiechi je izjavio da su "nejasnoće uklonjene" te da je Kini važno da zna da Njemačka ne podržava tenzije u Tibetu i Tajvanu kao ni nastojanja koja bi vodila samostalnosti.

"Kina i Njemačka će se i ubuduće ruku pod ruku suočavati sa zajedničkim izazovima", rekao je Yang i Steinmeiera pozvao u posjetu Kini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u jednom radiointervjuu zatopljenje u njemačko-kineskim odnosima.

"Odnosi prema Kini previše su važni da bi bili dovedeni u pitanje zbog jedne posjete Dalaj lame", rekla je Merkel.

Peking je zamrznuo odnose prema Njemačkoj nakon što je Merkel potkraj septembra prošle godine u svome uredu primila duhovnoga i političkog vođu Tibetanaca.

Kina je potom, prenosi Hina, otkazala sudjelovanje na nekoliko važnih skupova u Njemačkoj.