Svijet
0

Berlin: Istraga protiv predsjednika uprave Njemačke pošte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik uprave dioničkog društva Njemačke pošte (Deutsche Post) Klaus Zumwinkel odveden je u četvrtak ujutro pod policijskom pratnjom iz svog doma u Bonnu zbog sumnje u utaju poreza u visini od nekoliko miliona eura, a istodobno se u njegovim privatnim i službenim prostorijama obavlja pretres.

"Zasad možemo potvrditi da se protiv Klausa Zumwinkela vodi istraga vezana uz pitanja poreznih delikata", izjavio je Bernd Bieniossek, glasnogovornik državnog odvjetništva u Bochumu koje vodi slučaj.

Odvjetništvo je također potvrdilo da se na "više lokacija" odvija pretres u vezi s istragom protiv Klausa Zumwinkela.

"Spiegel Online" javlja, pozivajući se na izvore u pravosuđu, da se Zumwinkela sumnjiči za utaju poreza u iznosu od nekoliko miliona eura i to preko jedne zaklade u poreznoj oazi Lichtensteinu. Kako nadalje stoji u izvještaju, Zumwinkel je navodno planirao spomenutu zakladu vrijednu više od 10 miliona eura prebaciti na kajmansko otočje.

Isti izvor navodi da se i protiv nekih članova Zumwinkelove obitelji vodi istraga vezana uz moguću utaju poreza, javila je Hina.

Njemačka Vlada, koja je još uvijek najveći pojedinačni dioničar Njemačke pošte privatizirane sredinom devedesetih, nije se očitovala o događajima oko Zumwinkela navodeći da je to "stvar pravosuđa".

Klaus Zumwinkel je potkraj prošle godine izazvao skandal kad je otkriveno da je, nakon što je njemačka vlada donijela zakon o minimalnim dohotcima za djelatnike Njemačkih pošta, iskoristio svoj povlašteni položaj i upućenost te prodajom dionica zaradio 4,7 miliona eura.

Osim vodećeg položaja u Njemačkoj pošti Klaus Zumwinkel je i predsjednik nadzornog odbora Deutsche Telekoma i član nadzornog odbora Lufthanse.