Bjelorusija optužuje
0

"Berlin i Varšava pokušali izvršiti državni udar"

FENA
Lukašenko: Na vlasti već 16 godina
Lukašenko: Na vlasti već 16 godina
U jednim zvaničnim bjeloruskim novinama optužene su u petak Njemačka i Poljska za pokušaj državnog udara za vrijeme predsjedničkih izbora 19. decembra na kojim je bez iznenanđenja pobijedio Aleksandar Lukašenko i koje su pratili protesti opozicije nasilno ugušeni.

"Nema nikakve sumnje da su specijalne poljske i njemačke službe umiješane u događaje od 19. decembra, da su planirale i organizirale kampanju "reci istinu" koju je predvodio kandidat Vladimir Nekliajev, kako bi svrgnuo postojeću vlast", piše Sovjetskaja Belorussia".

"Da bi postigli cilj, izabrali su organizatore i metode i velika financijska sredstva protuzakonito prebacili u Bjelorusiju" objavile su novine u članku pod naslovom "Iza kulisa jedne zavjere".

Poslije predsjedničkih izbora, na kojim je 19. decembra pobijedio sa skoro 80 posto glasova Aleksandar Lukašenko, na vlasti već 16 godina, uslijedili su protesti u Minsku.

Četiri kandidata za predsjednika iz redova opozicije još su u pritvoru i očekuje se da će dobiti teške kazne za organiziranje "masovnih nereda".

Oko 600 osoba je uhapšeno za vrijeme demonstracija protiv ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka, od kojih je nekoliko stotina još u zatvoru.

Zapadne zemlje su osudile postizborne represije u Bjelorusiji.