Svijet
0

Beogradski mediji: Crna Gora će nezavisnost proglasiti 13. jula

FENA
Beograd
Beograd
Beogradska štampa se u utorak, nakon što su se Crnogorci na referendumu izjasnili protiv zajednice sa Srbijom, bavi onim što će se događati sljedećih dana i mjeseci u procesu razdruživanja dvije države, te najavljuje da će nezaisnost biti proglašena 13. jula.

"Večernje novosti" pod naslovom "Odoše braća" opširno pišu kako su pristalice nezavisne Crne Gore bučno, u noći između nedjelje i ponedjeljka, proslavile pobjedu na referendumu. Prema ranijem planu, nezavisnost neće biti proglašena prije 13. jula, do kada bi trebao biti pokrenut proces razdruživanja sa Srbijom u institucionalnom djelu.

Beogradski "Blic" najavljuje da će Crna Gora jedno od prvih veleposlanstava otvoriti u Beogradu. Pomoćnik ministra vanjskih poslova Crne Gore Dragan Sekulović, za taj listi kaže da će "sve biti stvar dogovora, a Crna Gora je spremna da Srbiji, ukoliko pristane da zastupa njen interes u zemljama gdje nisu prisutni, ustupi dio prihoda od konzularnih taksi. Ako Srbija to odbije, ponudu o suradnji će dobiti ministarstva vanjskih poslova neke od država u okruženju".

Nezavisna Crna Gora imat će veleposlanstva u svim republikama bivše SFRJ: Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Sloveniji, te Italiji, Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji, kao i u najvažnijim zemljama EU i u sedam međunarodnih misija.

Crna Gora će najvjerojatnije do 13. jula, kada će i službeno postati nezavisna država, povući 11 veleposlanika koji su do sada predstavljali državnu zajednicu SCG u inostranstvu. Odlaskom crnogorskih kadrova ostat će upražnjena neka od najatraktivnijih veleposlaničkih mjesta u Londonu, Moskvi, Rimu, Bruxellesu, Madridu, Kopenhagenu, Varšavi, Ljubljani, Tirani, kao i pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, te pri OESS-u u Beču, piše "Blic" od utorka.

"Politika" prenosi dosada objavljene rezultate referenduma, ističući da su oni preliminarni jer do ponedjeljka navečer nisu još bili svi glasovi prebrojani, te da će se o svemu više znati u utorak, kada će se oglasiti i najviši dužnosnici Srbije.

Beogradski "Danas" pod naslovom "Srbija već nezavisna" piše kako je "Ustav Srbije koncipiran kao ustav nezavisne države zbog tadašnje procjene da postoji realna opasnost od raspada Jugoslavije, ali je sadržao odredbe lojalnosti SFRJ i saveznoj državi".

"Taj je Ustav u sadržajnom smislu ustav nezavisne države, jer sadrži sve odredbe i sva ovlaštenja jedne nezavisne države i koncipiran je kao ustav države s punim unutarnjim i međunarodnim subjektivitetom ", kaže predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vušetić za Danas.