Svijet
0

Beograd: Zakazano suđenje za organizirani kriminal

FENA
Suđenje za prebacivanje iz Srbije višemilionskih iznosa na Kipar zakazano je za 5. i 6. septembar. Specijalno tužilaštvo za organizirani kriminal u martu je podiglo optužnicu za prebacivanje novca na Kipar.

Kako je za Danas rekao advokat Predrag Milovančević, suđenje će početi 5. septrembra, u Posebnom odjeljenju Okružnog suda u Beogradu.

Optužnicom su bili obuhvaćeni bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, bivši potpredsjednik Vlade Srbije Jovan Zebić, bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević i bivši potpredsjednik Savezne vlade Nikola Šainović.

Postupak protiv Miloševića i Zebića je obustavljen jer su u međuvremenu preminuli, a protiv Šainovića je postupak razdvojen jer je optužen pred Haškim tribunalom.

U optužnici se navodi da su bivši državni funkcioneri oštetili državu za više od 120 miliona maraka iznošenjem novca na Kipar, finansiranjem državnih preduzeća i Socijalističke partije Srbije.

"Slobodan Milošević kao predsjednik Srbije i SPS-a, Zebić kao potpredsjednik Vlade Srbije i savezni ministar i Kertes kao direktor Savezne uprave carina naložili su da dio prihoda carine ne bude uplaćivan Saveznoj upravi carina, nego na račun pravnih lica, političkih organizacija i Državne sigurnosti Srbije i da se ne uplaćuje Narodnoj banci Srbije, a da dio deviznih sredstava, bez odobrenja Narodne banke Srbije bude iznijet na Kipar", piše u optužnici.