Svijet
0

Beograd: Zadovoljstvo i osporavanja presude ICJ-a

FENA
Boris Tadić; Foto: Reuters
Boris Tadić; Foto: Reuters
U prvim beogradskim reakcijama na presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu iskazuje se zadovoljstvo time što Srbije nije proglašena krivom za genocid u BiH, a posebice se ističe da srpski narod nije proglašen genocidnim.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u ponedjeljak, da je rasvjetljavanje svih ratnih zločina i sankcioniranje njihovih počinitelja jedini put ka nužnom pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije.

"Presuda Međunarodnog suda pravde u Den Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv SR Jugoslavije posebno je važna, jer je oslobodila Srbiju teške optužbe da je počinila genocid", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi za medije. U toj se izjavi dodaje da Srbija poduzima i poduzimat će sve mjere za ispunjenje svojih međunarodnih obveza prema Haškom sudu, te da je "u interesu Srbije da se ta suradnja što prije okonča".

Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je Skupštinu Srbije da usvoji deklaraciju kojom će nedvosmisleno osuditi zločin počinjen u Srebrenici, čime bi bio ispunjen jedan dio presude suda, i da odmah poduzme korake ka okončanju suradnje s Haškim sudom, što uključuje uhićenje i izručenje haškog optuženika Ratka Mladića.

Presudu su, osim nevladinih organizacija - Igmanske inicijative koja okuplja oko 150 nevladinih organizacija, Komiteta pravnika za ljudska prava i Inicijative mladih za ljudska prava i ostalih – s negodovanjem dočekale i neke stranke u Srbiji.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je agenciji Beta u ponedjeljak da "krv i pepeo Bosne treba pasti na ruke svih onih koji su donijeli ovakvu presudu".

"Ostao sam bez riječi na ovakvu presudu. Jedino što mogu, to je podsjetiti na riječi Prima Levija, zapisane na zidu Dachaua: Čovjek koji poriče Auschwitz je isti onaj koji je spreman ponoviti ga", kazao je Čanak.

Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića upozorila je na obvezu države da deklaracijom osudi zločine i genocid u Bosni i Hercegovini.

Stranke bivšeg režima, Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka (SRS) ističu jedino činjenicu da Srbija nije proglašena krivom za genocid.

Nasljednik Slobodana Miloševića na čelu Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić presudu vidi značajnom ne samo za Srbiju i srpski narod, već i za svoju stranku, koja je bila na vlasti u Srbiji u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Po njegovim riječima, presudom se "obesmišljavaju priče o zapovjednoj odgovornosti Srbije i SR Jugoslavije", ali i Haški sud i proces protiv Miloševića i ostalih optuženih po zapovjednoj odgovornosti pred tim sudom.

Zamjenik predsjednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da je Međunarodni sud pravde u ponedjeljak potvrdio "ono što je znao cijeli svijet - da Srbija nije sudjelovala ni u kakvom genocidu" u BiH. Dodao je da je "vrlo opasno to što je utvrđen nekakav genocid, što znači da je sudbina Republike Srpske dovedena u pitanje i da je cijelo suđenje i imalo za cilj da se taj entitet smatra genocidnom tvorevinom".

Priznajući da je riječ o "teškom ratnom zločinu" u Srebrenici u kojem je "možda dvije tisuće ili jedna tisuća ljudi ubijena", Nikolić je naglasio da Srbija u tome "nije sudjelovala".

Međunarodni sud pravde svojom je presudom "oslobodio Srbiju najteže optužbe u njenoj povijesti", stajalište je pravnog tima koji je zastupao Srbiju pred ICJ. Glavni zastupnik srbijanskog tima Radoslav Stojanović, koji je i veleposlanik Srbije u Nizozemskoj, već ranije je najavio proslavu presude - bez obzira na njen ishod - u srbijanskom veleposlanstvu u Den Haagu.