Svijet
0

Beograd: Vlada traži pozitivno izvješće Carle del Ponte

FENA
Potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić izjavio je u ponedjeljak da je od glavne haške tužiteljice Carle del Ponte zatražio da njezino izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) omogući Srbiji nastavak približavanja Europi.

"Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji (EU) 28. siječnja 2008. godine je način da se Srbija približi Europi, ali i da nastavi surađivati s Haškim sudom", kazao je Đelić novinarima na skupu o obvezama Srbije u upravljanju fondovima razvojne pomoći EU-a. Napomenuo je kako je od Carle del Ponte zatražio da uzme u obzir činjenice, jer je moguće zamisliti i drukčije vlade u Srbiji koje, za razliku od ove Vlade, ni na koji način neće surađivati s Haškim sudom.

"Mi smo posvećeni tome da se svi optuženi nađu pred Haškim sudom, a to što nisu tamo ne znači da mi ne radimo sve što je u našoj moći da to tako i bude", kazao je Đelić.

Glavna haška tužiteljica je u prošlotjednom intervjuu agencijama Beta, AP i AFP kazala da će njezino izvješće, koje će sljedećeg ponedjeljka podnijeti Vijeću sigurnosti, biti negativno ako se optuženi Ratko Mladić do danas, ponedjeljka, ne nađe u Haškom sudu.

Od Srbije se traži da uhiti i izruči, osim Mladića, i Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, za koje se tvrdi da se nalaze u Srbiji, dok se za četvrtog bjegunca, Radovana Karadžića pretpostavlja da se krije negdje u regiji.