Svijet
0

Beograd: Vlada preporučila Srbima bojkot izbora na Kosovu

FENA
Beograd
Beograd
Srbijanska je vlada s današnje sjednice poručila Srbima na Kosovu da ne iziđu na parlamentarne izbore na Kosovu 17. novembra.

Vlada i predsjednik države nastavit će razgovore o lokalnim izborima koje su raspisala tijela privremenih institucija samouprave na Kosovu, navodi se u priopćenju srbijanske vlade. Dodaje se i ocjena da "ni osam godina pošto je uvedena misija Ujedinjenih naroda na Kosovu i Metohiji nisu osigurani osnovni uvjeti za siguran i slobodan život Srba i drugih nealbanaca" na Kosovu.

U priopćenju se također navodi da je Vlada odluku o neizlasku kosovskih Srba na izbore donijela nakon razgovora s predsjednikom države Borisom Tadićem koji "u cijelosti zastupa isto stajalište kao i vlada".

Suprotno toj preporuci, podatci Središnjeg izbornog povjerenstva na Kosovu (CIK), koje prenosi agencija Beta, pokazuju da je meðu 65 stranaka i građanskih inicijativa osam srpskih stranaka ili udruga, koje su se jučer do ponoći, kad je istjecao rok, prijavile za sudjelovanje na parlamentarnim i lokalnim izborima 17. studenoga.

"Loša je preporuka da Srbi ne sudjeluju na izborima, jer to znači da se trebaju spakirati i otići", komentirao je za beogradski Radio B 92 Oliver Ivanoviæ, predsjednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju, koja još nije odlučila o sudjelovanju na izborima.

Dok su stranke vladajuće koalicije, Demokratska stranka predsjednika Tadića, Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice i Nova Srbija ministra Velimira Ilića, pozvale kosovske Srbe na bojkot izbora, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića i Socijaldemokratska unija Žarka Koraća pozvale su ih da u njima sudjeluju.

"Poziv srbijanskih vlasti kosovskim Srbima da ne iziđu na izbore čin je povijesne neodgovornosti", navodi se u priopćenju Koraćeve stranke. Poziv na bojkot rezultirat će time da kosovski Srbi ostanu bez mogućnosti odlučivanja u kosovskim tijelima o svojoj sudbini, navodi se u tom priopćenju. Dodaje se da je politika službenog Beograda prema "kosovskoj krizi postala potpuno iracionalna, bez ikakve stvarne ideje kako prići rješavanju tako teška problema.