Svijet
0

Beograd traži posredovanje EU-a u sporu s Podgoricom

FENA
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica uputio je u četvrtak poruku najvišim dužnosnicima EU-a da pomognu u pronalaženju rješenja da se episkopu mileševskom Filaretu dopusti uči u svoju eparhiju u Crnoj Gori, objavila je u četvrtak navečer agencija Beta pozivajući se na premijerov ured.

Koštunica je u poruci kazao da bi se "time prekinuo episkopov štrajk glađu koji može imati nesagledive posljedice".

Crna Gora je zabranila ulazak u zemlju episkopu Filaretu jer je njegovo ime na popisu Haškog suda među osobama kojima je zabranjen ulazak u zemlje Europske unije zbog sumnji da pomažu optuženima za ratne zločine.

Tijekom dana crnogorska veleposlanica u Beogradu Anka Vojvodić uručila je srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova oštar prosvjed zbog izjave Koštuničina savjetnika Aleksandra Simića beogradskom "Glasu javnosti" od srijede da je "Crna Gora kvazi država", te odluke srbijanskog ministra infrastrukture Velimira Ilića da ne ode u Crnu Goru na već dogovoreni sastanak.

Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac izjavio je u četvrtak da to nije stav srbijanske vlade i da se Simićevom izjavom krši međunarodno pravo jer je Crna Gora međunarodno priznata država, a ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić ponovio je to isto novinarima.

Kako je priopćeno novinarima u četvrtak poslije podne predsjednik Srbije Boris Tadić je razgovarao telefonom s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Dva čelnika su se složila da Srbija i Crna Gora moraju zajednički raditi na očuvanju dobrosusjedskih odnosa i stvaranju što bolje klime za rješavanje svih problema između dvije države.