Svijet
0

Beograd: Sukob tajkuna Miškovića i političara Jovanovića

FENA
Udarna tema svih beogradskih medija od početka ovoga tjedna je sukob predsjednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, nekadašnjeg potpredsjednika srbijanske vlade i bliskog suradnika ubijenog premijera Zorana Ðinđića i milijardera, vlasnika kompanije "Delta" Miroslava Miškovića.

Otvoreni sukob počeo je prije nekoliko dana kad je Jovanović u intervjuu za TV B92 okrivio Miškovića za mnoge protuzakonite poslove, sukob interesa i kršenje antimonopolskog zakona.

Mišković je odgovorio otvorenim pismom objavljenim u nekim medijima u kojem optužuje Čedomira Jovanovića za umiješanost u njegovu otmicu u travnju 2001. nazvavši ga suradnikom kriminalaca. Optužio ga je da je s članovima "zemunskog klana" podijelio novac od njegove otmice, odnosno da je primio pet milijuna njemačkih maraka.

Jovanović je zanijekao sve optužbe i izjavio da Mišković napadom na njega želi prikriti na koji je način došao do svog bogatstva.

Lider Liberalno demokratske partije u srijedu je beogradskom Četvrtom općinskom sudu i Specijalnom tužiteljstvu za borbu protiv kriminala podnio dvije kaznene prijave protiv vlasnika "Delte", jednu privatnu zbog klevete i drugu za "zločinačko udruživanje radi izvršenja čitavog niza kaznenih djela" i stjecanja nelegalnog bogatstva. U toj se tužbi navodi da su u zločinačkom udruženju Mišković kao organizator, srbijanski premijer Vojislav Koštunica, potpredsjednik vlade Božidar Ðelić i ministri Mlađan Dinkić, Slobodan Milosavljević i Dragan Jočić, te neki novinari i biznismeni.

Lider LDP-a Jovanović je objasnio da se "kaznenom prijavom želi dokazati da su svi oni ostvarivali svoje osobne interese grubo ugrožavajući interese društva i kršeći zakone".

Beogradski dnevnik "Blic" u četvrtak piše da bi Tužiteljstvo moralo reagirati nakon teških optužbi koje je na račun Čedomira Jovanovića izrekao Miroslav Mišković i iznova provjeriti sve bitne okolnosti slučaja Miškovićeve otmice. Tužiteljica Četvrtog općinskog suda Biljana Radovanoviæ izjavila je za taj list da tužiteljstvo prikuplja podatke i da će ponovno proučiti cijeli predmet.

Za Miškovićevu otmicu općinski sud je 2003. godine osudio nekoliko članova "zemunskog klana" ali je viši sud poništio tu presudu i naredio novo suđenje koje još nije održano.

U srijedu su i zastupnici u srbijanskoj Skupštini zatražili od policije i tužiteljstva da reagiraju i utvrde tko govori istinu u sukobu koji potresa zemlju, a reagirali su i neki članovi Vlade. Stranka G17 plus čiji je lider Mlađan Dinkić najavila je kaznenu prijavu protiv Jovanovića zbog lažnog prijavljivanja i klevete , a to isto je najavio i potpredsjednik vlade Božidar Ðelić.

U nizu detalja iz najnovije afere koji se svakodnevno pojavljuju u medijima, Radio-TV B 92 i "Blic" objavili su da su imali uvid u interni dokument američkog veleposlanstva u kojemu stoji da je Mišković preko posrednika ponudio tom veleposlanstvu da će utjecati na srbijansku vladu kako bi promijenila stajalište o statusu Kosova a zauzvrat tražio njegovo skidanje s popisa građana kojima nije dopušten ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Jovanović je o tome postavio u srijedu zastupničko pitanje a glasnogovornik Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice, Andrej Mladenović je tim povodom izjavio da je Jovanović postavio pitanje "pod snažnim djelovanjem droga".

LDP i Jovanovića u zahtjevu da se istraži poslovanje kompanije "Delta" poduprla je u četvrtak Socijaldemokratska unija (SDU) Žarka Koraća.

"U javnosti postoje nedoumice o tome ima li Delta monopolski položaj, kao i o tome koristi li ta kompanija svoju ekonomsku moć da bi nezakonito utjecala na pojedine političare i političke stranke", priopćio je SDU.