Svijet
0

Beograd spreman za lošu vijest iz Bruxellesa

FENA
Nakon što je Beograd propustio još jedan rok za hapšenje i izručenje Ratka Mladića Haškom sudu (ICTY), potpredsjednik srpske vlade Miroljub Labus danas boravi u Bruxellesu gdje će o daljnjem približavanju Srbije Evropskoj uniji razgovarati s komesarom za proširenje Ollijem Rehnom.

Zvaničnici u Beogradu se međutim već spremaju za lošu vijest iz Bruxellesa, odnosno za odluku Ollija Rehna da prekine pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i Crnom Gorom.

Rehn će konačnu odluku o tome objaviti narednih dana nakon što se u srijedu sastane s glavnom tužiteljicom ICTY-a Carlom del Ponte i sasluša njezinu procjenu o saradnji Beograda s tim sudom.

No predsjednik Nacionalnog savjeta SCG za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić očekuje da ocjena Carle del Ponte bude negativna i da shodno tome Olli Rehn obustavi pregovore.

"EU neće cijeniti napore i trud koje smo uložili, već krajnji rezultat, a taj rezultat se zove Ratko Mladić u Haagu", rekao je Ljajić u izjavi za beogradski Radio B-92. Dodao je da vlasti u Beogradu međutim moraju nastaviti da ulažu napore usmjerene na hvatanje Mladića.

[SLIKA]1[/SLIKA] Mladić: i dalje na slobodi

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković najavio je da će se srbijanski premijer Koštunica u srijedu obratiti naciji kako bi objasnio koje napore vlasti ulažu da pronađu Mladića. On je rekao da prije tog obraćanja ne želi govoriti o detaljima potrage za bivšim komandantom Vojske Republike srpske.

Vlasti u Beogradu Mladića nisu pronašle usprkos tome što je premijer Koštunica krajem marta evropskim zvaničnicima obećao da će to pitanje biti riješeno do kraja aprila. Na osnovu tog obećanja EU u aprilu nije obustavila pregovore sa SCG.

Male su šanse da i ovaj put u posljednjem trenutku dođe do preokreta i da sljedeća runda pregovora zakazana za 11. maj bude održana.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok rekao je za BBC da u pregovorima između SCG i EU neće biti nikakvih rezultata sve dok se ne riješi pitanje Mladića te podsjetio da se u sličnoj situaciji nalazila i Hrvatska prije hapšenja generala Ante Gotovine.

Elmar Brok je primijetio i da je ekonomska situacija u Srbiji takva da joj je za privredni razvoj i poboljšanje standarda stanovništva neophodno da krene ka učlanjenju u Uniju, a da toga nema bez okončanja saradnje s Haagom.