Svijet
0

Beograd: Očekivanja od Hrvatske u Vijeću sigurnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stavovi Hrvatske u Vijeću sigurnosti bit će sigurno "posebice zanimljivi", pogotovo oni koje će Hrvatska zauzimati o Kosovu, izjavio je u srijedu Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokraciju.

"Izbor Hrvatske, europske zemlje iz regije zapadnog Balkana, koji izvjesno vrijeme nije bio zastupljen u ovom krugu, sigurno će izazvati zanimanje, posebno s aspekta stavova koje će zauzimati u Vijeću sigurnosti o budućnosti Kosova", kazao je Vejvoda agenciji Beta, podsjećajući da je Vlada Ive Sanadera u posljednjih godinu dana imala "oprezan stav prema Kosovu, težeći istaknuti stav o potrebi stvaranja temelja za stabilnost u regiji".

Vejvoda je dodao da "treba imati u vidu i značaj koji je Hrvatska dobila u Vijeću za regionalnu suradnju", koje će zamijeniti Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu i na čije je čelo u svibnju ove godine izabran državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Hido Bišèević.

Vejvoda je ocijenio da je novi sastav nestalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zanimljiv s raznih vanjskopolitičkih aspekata, istièući izbor Libije, koja se "vraća u zajednicu UN-a nakon dugog vremena izopačenosti iz nje", kao i Vijetnama, što pokazuje da ta zemlja, s kojom su SAD bile u ratu, danas "nije tek partner Washingtonu, već ravnopravno sudjeluje u poslovima UN-a".

Opća skupština UN-a izabrala je u utorak navečer pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, među kojima i Hrvatsku.