Svijet
0

Beograd: Obrana optuženih traži oslobađajuću presudu

FENA
Beograd
Beograd
U nastavku iznošenja završnih riječi na suđenju optuženima za ubojstvo premijera Zorana Đinđića pred Posebnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, odvjetnici optuženih u srijedu su nastavili s pobijanjem optužnice i zahtjevima da sud donese oslobađajuću presudu.

U nizu osporavanja optužnice i suđenja u cjelini, odvjetnik Nenad Vukasović, branitelj drugooptuženog Zvezdana Jovanovića, optuženoga da je premijera ubio iz snajperske puške, ustvrdio je u svojoj završnoj riječi da su premijera "ubili moćnici iz stranih službi s kojima je došao na vlast, oni koji su ga na vlast doveli i oni koji danas vladaju u Srbiji".

"I ne zaboravite da je osnovno pravilo: tko izda gazdu, platit će glavom. To se dogodilo i (Slobodanu) Miloševiću. Onoga trenutka kad je okrenuo leđa Holbrookeu i Americi, tada je zaglavio u Haagu i tada je završio kako je završio", riječi su odvjetnika drugooptuženoga, koje su izvjestitelji sa suđenja ocijenili "neukusnim", s obzirom i na njegove opaske da bi "trebalo istražiti mogući doprinos žrtve izvršenom kaznenom djelu, s obzirom da je iza revolucije 5. listopada 2000. godine (Miloševićeve smjene) stalo inozemstvo".

Nakon što su završne riječi na suđenju u srijedu iznijeli i odvjetnici pripadnika kriminalnog "zemunskog klana", braće Miloša i Aleksandra Simovića, koji je još u bijegu i kojem se sudi u odsutnosti, odvjetnik Vukasović nadopunio je u izjavi novinarima ispred zgrade suda tvrdnjama da su premijera Đinđića "ubili oni koji su ga doveli na vlast i Čedomir Jovanović", nekad jedan od najbližih suradnika ubijenog premijera, a danas predsjednik oporbene Liberalno-demokratske partije.

Prvi put od početka iznošenja završnih riječi, na vlastitu molbu, u srijedu je ponovno u sudnicu doveden prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, koji je nedavno bio isključen sa suđenja zbog incidenata, vrijeđanja suda i vlastite želje da ne prisustvuje suđenju, koji je ipak najavio da će i sam iznijeti svoju završnu riječ.

U početku iznošenja završnih riječi, zastupnik optužnice, zamjenik tužitelja za borbu protiv organiziranog kriminala Jovan Prijić, kao i zastupnici oštećenih zatražili su za 13 optuženih, od kojih su petorica još u bijegu, maksimalne kazne, odnosno zakonski maksimum od 40 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, iznošenjem završnih riječi i ostalih branitelja optuženih pripadnika nekadašnje postrojbe za specijalne operacije MUP-a Srbije i pripadnika kriminalnog "zemunskog klana", nakon čega bi svoju posljednju riječ na suđenju trebali reći i oni sami.