Svijet
0

Beograd: Iskazima svjedoka nastavljeno suđenje za zločin na Ovčari

FENA
Iskazom nekoliko svjedoka u utorak je na Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno ponovljeno suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari u studenome 1991. kada je strijeljano više od 200 hrvatskih zarobljenika.

Jedan od svjedoka Milan Ivanović rekao je, pred sudskim Vijećem kojim predsjeda sudac Vesko Krstajić, da su "teritorijalcima zapovijedali časnici bivše JNA, a ne prvooptuženi Miroljub Vujović".

Svi saslušani iskazi svjedoka u utorak odnosili su se na optuženoga Vuju Zlatara. Liječnica Ranka Krunić- Protić izjavila je kao svjedok da se ne sjeća optuženog Vuje Zlatara kao pacijenta, dok je svjedok Ilija Galović rekao da je, prema posrednim saznanjima, Zlatar ranjen u Vukovaru potkraj listopada 1991.

Obrana optuženoga Zlatara zasniva se na navodnom alibiju da je tijekom događaja u Vukovaru bio u Srbiji u bolnici. U prvostupanjskom postupku sud nije prihvatio njegovu obranu i on je osuđen na višegodišnji zatvor.

Ponovljeni proces optuženima za ubojstvo više od 200 zarobljenih Hrvata na Ovčari, počeo je u ožujku pošto je Vrhovni sud Srbije, potkraj 2006., ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je petnaestero optuženih proglašeno krivima za zločin i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne, dok je dvoje oslobođeno krivnje.

Za taj je zločin optuženo 17 pripadnika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara i Šešeljeve paravojne postrojbe "Leva Supoderica".

Suđenje se nastavlja u srijedu.