Svijet
0

Beograd i dalje ne prihvaća neovisnost Kosova

FENA
Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova okrivilo je u utorak albansku stranu za nepostizanje kompromisa u razgovorima o statusu Kosova.

U priopćenju se navodi da je Srbija u razgovorima "inzistirala na svom teritorijalnom integritetu koji joj garantiraju i Povelja UN-a i važeća Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti".

Priština je pak "ultimativno, uz prijetnju nasiljem i terorizmom, zahtijevala proglašenje neovisne države Kosovo na teritoriju države Srbije, na što nema pravo ni po Povelji UN-a, ni po Rezoluciji 1244, niti po bilo kojem principu međunarodnog poretka", navodi se u priopćenju i izražava čuđenje stajalištem nekih država koje se zauzimaju za vladavinu prava a "u sporu Beograda, koji se oslanja na pravo, i Prištine, koja se oslanja na nepravo, stanu na stranu neprava".

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova smatra da kad bi Vijeće sigurnosti usvojilo stav da budući status Kosova mora biti u sklopu važećih međunarodnih normi onda ne bi u dodatnim pregovorima Beograda i Prištine, koje traži Srbija, bilo teško postići kompromisno rješenje u interesu svih.