Svijet
0

Beograd: Del Ponte traži izručenje haških optuženika

FENA
Srbija treba što prije ispuniti obveze i izručiti preostale haaške optuženike Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Den Haagu, poruka je glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, navodi se danas u priopćenju o početku njezina dvodnevna posjeta Srbiji.

U priopćenju za medije nakon sastanka Carle del Ponte s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem također se kaže kako je dogovoreno da će dokumentacija, koju Haaško tužiteljstvo još traži od Srbije, biti dostavljena do 1. listopada.

Glavna haaška tužiteljica koja se, kako je najavljeno, za dvodnevna posjeta ne će obraćati novinarima, nakon susreta s Ljajićem sastala se državnim odvjetnikom za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, koji je uz Ljajića koordinator Akcijskog plana za suradnju s Haaškim sudom.

Osim Vukčevića, kako se neslužbeno doznaje, u razgovoru s Carlom del Ponte sudjeluju i šefovi civilne i vojne sigurnosne službe te ministar policije Dragan Jočić, a najavljen je i njezin susret s premijerom i predsjednikom Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem.

Glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Olga Kavran izjavila je za Radio B92 da će Carla del Ponte nakon posjeta Beogradu izvješće o suradnji Srbije s Haaškim sudom dostaviti Europskoj uniji. O tome izvješću ovisi, kako je jučer izjavio Rasim Ljajić, hoće li EU ne samo parafirati nego i potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

O izvješću Carle del Ponte o suradnji Srbije s Haaškim sudom danas se raspravljalo i u srbijanskoj Skupštini. Zastupnici vladajuće koalicije drže da će službeni Beograd dobiti pozitivnu ocjenu, a oporba upozorava da zadnjih mjeseci nema napretka u suradnji, odnosno da ni jedan od odbjeglih optuženika nije izručen Haaškom sudu.

"Siguran sam da do kraja godine Ratko Mladić neće biti uhićen i izručen", izjavio je Vladan Batić, bivši ministar pravosuđa (u vladi Zorana Đinđića) i zastupnik s liste Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. Dodao je da ne vidi kako bi izvješće Carle del Ponte moglo biti pozitivno kad se ništa nije dogodilo glede uhićenja haških bjegunaca.