Svijet
0

Beni Gantz novi šef izraelske vojske

FENA
Izraelska vlada odobrila je u nedjelju postavljenje general-bojnika Benija Gantza za novog zapovjednika izraelske vojske, nakon mjeseci nesuglasica među najvišim časnicima. Gantz (51) zamijenit će generala Gabija Ashkenazija, čiji mandat istječe u ponedjeljak.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je nakon što su ministri jednoglasno odobrili da Gantz bude novi načelnik Generalaštaba da je on izvrstan časnik i iskusan zapovjednik.

Netanyahu je izrazio nadu da će Gantz pomoći da se prevlada jaz u vojsci, posebno u vrijeme neizvjesnosti na Bliskom istoku, prenijele su svjetske agencije.

"Ovo postavljenje će stabilizirati izraelske obrambene snage. Ovo je uvijek važno, ali još više u vrijeme dubokih potresa u našoj regiji", rekao je Netanyahu, aludirajući na događaje u regiji nakon pada egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka poslije višednevnih protesta stotina tisuća ljudi.

Netanyahu je podsjetio i na mirovni sporazum između Izraela i Egipta iz 1979. godine nakon što je egipatska vojska obećala u subotu da će nastaviti da ga poštuje. On je to pozdravio, istaknuvši da je sporazum "kamen-temeljac mira i stabilnosti na cijelom Bliskom istoku".

Usprkos takvim uvjeravanjima, Izrael i dalje sa zabrinutošću promatra događaje u susjednoj arapskoj zemlji jer strahuje da će na vlast doći islamska vlada koja bi mogla prekinuti sporazum.

Gantz, dosadašnji zamjenik načelnika Generalštaba, predložen je za šefa vojske nakon što je general koji je prvi nominiran diskvalificiran zbog optužbi da je nelegalno prisvajao javno zemljište za svoje imanje. Diskvalificirani general-bojnik Yoab Galant istaknuo je da je žrtva zavjere svojih rivala.

Nesuglasice su dovele do dubokog neslaganja između izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka i Ashkenazija, koji su prestali razgovarati jer Galant smatran Barakovim kandidatom. Barak je u nedjelju na sjednici vlade priznao da je Gantz talentiran, bogat iskustvom i da ga prihvaćaju svi generali.

Gantz je rođen 1959. godine u selu Kfar Achim, a vojsci se pridružio 1977. godine kao regrut nakon što je završio težak tečaj za padobrance. Godine 1979. završio je časničku školu; 1989. je postao zapovjednik specijalne jedinice zračnih snaga a od 1994. godine zapovijedao je brigadom i kasnije divizijom na Zapadnoj obali, prenio je Tanjug.

Također je služio kao načelnik jedinice za vezu sa snagama UN-a u Libanonu i sa libanonskom vojskom, kao zapovjednik sjeverne izraelske regije pokrivajući granicu s Libanonom i Sirijom kao zapovjednik kopnenih snaga. Bio je vojni ataše u SAD-u 2007. godine, a u septembru dvije godine kasnije postao je zamjenik Ashkenazijev.