Svijet
0

Benedikt XVI. uputio pismo za 100. godišnjicu skautizma

FENA
Foto: AP; Papa Benedict  XVI.
Foto: AP; Papa Benedict XVI.
Prije 100 godina na engleskom otoku Brownsea, lord Robert Baden-Pouwel organizirao je prvi izviđački kamp na svijetu.

Uoči godišnjice koja će se slaviti 1. avgusta 2007. Benedikt XVI. je poslao pismo kardinalu Jean-Pierreu Ricardu, predsjedniku Francuske biskupske konferencije, gdje se nakon prvog svjetskog rata, zahvaljujući ocu Jaques Sevinu, utemeljitelju francuskih izviđača, razvio katolički skautizam.

Cjeloviti odgoj ljudske osobe, istaknuo je Papa, prigoda je da igrom, aktivnošću, avanturom, dodirom s prirodom, životom u skupini i službom drugima bude ponuđen nakon stotinu godina svima onima koji vole skautizam.

Oplođen Evanđeljem skautizam nije samo mjesto realnog ljudskog odrastanja, nego i mjesto jake kršćanske ponude i istinskog duhovog i moralnog sazrijevanja te također jedan autentičan put svetosti jer osjećaj odgovornosti pedagogije skautizma vodi u život u ljubavi i u želji staviti se u službu bližnjemu, po uzoru Krista služitelja.

Pozvavši se zatim na apel koji je odaslao Ivan Pavao II. prije 10 godina za veće jedinstvo katoličkog skautizma, Sveti otac želi da se suradnje mognu ostvariti u poštovanju osjetljivosti svakog pokreta radi većeg jedinstva u krilu Crkve.

Na kraju Benedikt XVI. zahvalio je za sve plodove koje je skautizam donio tijekom stotinu godina, "budući da obećanje i molitva izviđača čine temelj i ideal za razvijanje tijekom čitavoga života".