Jevrejske zajednice
0

Benedikt XVI mora da osudi antisemitizam u crkvi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt XVI mora da zauzme jasan stav i usprotivi se antisemitizmu u Rimokatoličkoj crkvi ukoliko želi da ublaži razmjere spora vezane za rehabilitaciju biskupa koji negira postojanje holokausta, saopćili su danas lideri jevrejskih zajednica.

Jevrejski lideri sastat će se sutra s papom Benediktom, prvi put pošto je Vatikan ukinuo ekskomunikaciju (izopćenje) četvorice biskupa, među kojima i Richarda Williamsona, koji je u više navrata negirao pune razmjere holokausta.

Četvorica biskupa pripadala su konzervativnom Društvu svetog Pija X, koje se protivi reformama Rimokatoličke crkve i otvaranju prema drugim religijama.

Malcolm Hoenline, potpredsjednik Udruženja predsjednika glavnih jevrejskog organizacija u Americi, rekao je agenciji Reuters da Benedikt XVI mora "jasno da stavi do znanja da neće biti pomirenja sve dok (Društvo svetog Pija X) potpuno ne izmijeni svoje stavove i javno se odrekne ne samo negiranja holokausta, već i svojih antisemitskih pogleda".

Prošlog mjeseca papa Benedikt XVI izazvao je žestoke kritike jevrejskih organizacija i mnogih drugih, zbog odluke da zajedno sa još trojicom biskupa rehabilitira Williamsona, koji je u više navrata negirao razmjere holokausta.

Williamson je u intervjuu švedskoj državnoj televiziji rekao da smatra da "gasnih komora nije bilo" i da je svega 300.000 Jevreja stradalo u nacističkim logorima, a ne šest miliona.

Društvo svetog Pija X ne prihvata učenja prihvaćena na Drugom vatikanskom koncilu 1962-1965, prema kojima se odbacuje koncept kolektivne krivice Jevreja za Kristovu smrt i traži dijalog sa drugim religijama.

Među onima koji su osudili izjave Williamsona i Benediktovu odluku da rehabilitira četvoricu biskupa su preživjeli u holokaustu, napredni katolici, američki zakonodavci, izraelski lideri, njemačka kancelarka Angela Merkel i jevrejski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiessel