Svijet
0

Benazir Bhutto opet u kućnom pritvoru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanske vlasti u ponedjeljak su opozicionu čelnicu i bivšu premijerku Benazir Bhutto u Lahoreu ponovo stavili u kućni pritvor kako bi je spriječili da održi skup protiv uvođenja vanrednog stanja u zemlji, javlaju agencije.

Stotine policajaca i zatvorskih čuvara sprječavaju Benazir Bhutto da izađe iz kuće i da predvodi za danas sazvane proteste pristalica opozicije.

Demonstracije su organizirane kao znak neslaganje s vanrednim stanjem u zemlji, koje je prije više od sedmicu dana proglasio predsjednik Pervez Musharraf.

Do odluke o ponovnom kućnom pritvoru došlo je nakon što je Bhutto prekinula svako pregovaranje s Musharrafom, sadašnjim predsjednikom i generalom koji je vlast preuzeo vojnim udarom 1999.

Zemlje članice Komonvelta upozorile su vlasti u Pakistanu da će njihova zemlja biti suspendirana iz članstva u toj organizaciji ako u najskorijem roku ne bude ukinuto vanredno stanje.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Komonvelta, generalni sekretar te organizacije Don McKinnon rekao je da je pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu dat rok od deset dana da se povinuje odluci ostalih članica i stvari u zemlji vrati u normalu.

McKinnon je u obraćanju novinarima rekao rekao da Musharraf treba smjesta da počne da poštuje Ustav i nezavisnost sudstva, kao i da mora osloboditi političke zatvorenike koji su u Pakistanu pritvoreni u posljednjih nekoliko sedmica.

Vlasti u Islamabadu odredile su u ponedjeljak pritvor opozicionoj liderki Benazir Bhutto u trajanju od sedam dana, kako bi je spriječili da ona u utorak predvodi skup opozicionih pristalica koji su protiv vanrednog stanja.

Sljedeći sastanak šefova diplomatija Komonvelta održava se u Ugandi 22. novembra.

Opoziciona liderka Benazir Bhutto u utorak je zatražila od pakistanskog predsjednika generala Perveza Musharrafa da podnese ostavku i odbacila je mogućnost da služi pod njegovom vlašću u budućoj vladi nakon što je po drugi put u pet dana smještena u kućni pritvor.