Svijet
0

Benazir Bhutto htjela dokazati namještanje izbora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istu večer kada je ubijena, Benazir Bhutto namjeravala je objaviti dokaze da su izborna komisija i krovna državna obavještajna agencija Inter-Services Intelligence (ISI) planirali namjestiti predstojeće parlamentarne izbore, izjavio je pomoćnik ubijene čelnice Pakistanske narodne stranke senator Latif Khosa.

Khosa je supotpisnik, uz Bhutto, izvještaja na 160 stranica "Još jedna mrlja na licu demokratije".

U izvještaju se objašnjava da su komisija i ISI planirali izdati 25.000 ispunjenih glasačkih listića za svakog od 108 kandidata za narodnu skupštinu u Pundžabu iz stranke koja podržava predsjednika Perveza Musharrafa.

Khosa konstatira da su se neke operacije za izborne prevare tajno finansirale iz američkih izvora. On je kazao da je Bhutto na večeri 27. decembra trebala taj izvještaj predati dvojici američkih senatora.

"Državne agencije manipuliraju cijelim izbornim procesom", tvrdi Khosa, voditelj PPP-ovog tima za nadzor izbora. Vlasti, navodi, ne bježe ni od taktike zastrašivanja opozicijskih kandidata, a neke onemogućuju u predaji kandidacijskih lista.

Glasnogovornik predsjednika Musharrafa, Rashid Qureshi, tvrdnje koje je na račun vlade izrekao Khosa nazvao je "smiješnima".

U međuvremenu je, javlja AP, Bilawal Zardari, sin ubijene bivše premijerke koji je imenovan simboličkim vođom PPP-a, napustio Pakistan.

Taj 19-godišnji oksfordski student otputovao je sa svoje dvije sestre u Dubai, potvrdio je dužnosnik avionske kompanije Pakistan International Airlines.