Le Monde
0

Ben Alijeva supruga navodno odnijela 1,5 tona zlata

FENA
Lejla Trabelsi
Lejla Trabelsi
Lejla Trabelsi, supruga svrgnutog tuniskog predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija, u petak je navodno pobjegla iz Tunisa s tonom i po zlata vrijednog 45 miliona eura, a francuske vlasti "stavile su se na raspolaganje" tuniskim vlastima u vezi s nekretninama bivše predsjedničke porodice pošto su joj već zamrznule novac.

Francuska vlada, na temelju "informacija francuskih obavještajnih službi koje pokušavaju utvrditi kako je protekao petak, 14. januara", sumnja da je "Ben Alijeva porodica pobjegla iz Tunisa s 1,5 tona zlata", piše u ponedjeljak francuski dnevnik Le Monde.

Francuske tajne službe vjeruju da je Lejla Trabelsi došla u Središnju banku Tunisa i zatražila zlatne poluge, što je guverner odbio, nakon čega je nazvala muža, koji je tad još vjerovao da će ostati na vlasti i od njega zatražila da prisili guvernera da joj da zlato, što je on i učinio.

"Čini se da je ben Alijeva žena otišla sa zlatom. Tona i po zlata, to je 45 miliona eura", navodi "Le Monde" riječi neimenovanog francuskog dužnosnika, citirajući i neimenovanog savjetnika iz ureda francuskog predsjednika koji je potvrdio da ta informacija dolazi iz "tuniskih izvora, to jest Središnje banke", i čini se "prilično vjerodostojnom".

No, Središnja banka Tunisa opovrgnula je istinitost tih informacija jer je glavni direktor banke Maledž Habib Mondeu izjavio kako "nije dobio nikakav usmeni ni pisani nalog za povlačenje zlata iz banke" i da su "zlatne rezerve netaknute", a navodno su netaknute i rezerve stranih valuta zbog "vrlo strogih pravila" koja vladaju u Tunisu.

Istodobno se francuska vlada, kako prenosi AFP, "stavila na raspolaganje ustavnim tuniskim vlastima" pri odluci o nekretninama u vlasništvu svrgnutog tuniskog predsjednika i osoba iz njegova okruženja.

"Stavljamo se na raspolaganje ustavnim tuniskim vlastima da vidimo što žele učiniti glede nekretnina Zina al-Abidina Ben Alija i osoba u njegovu okruženju", izjavio je na konferenciji za novinare ministar za proračun i glasnogovornik francuske vlade François Baroin.

Baroin je podsjetio da je Francuska već naredila Tracfinu (odjel ministarstva financija zadužen za borbu protiv pranja novca) zamrzavanje novca svrgnutoga tuniskog predsjednika i njegovih bližnjih te da su sad na redu nekretnine koje će biti predmet "sudskog postupka".

Zine al-Abidine Ben Ali u petak je, nakon jednomjesečnih protesta i krvavih sukoba s predstavnicima reda, pobjegao iz Tunisa u Saudijsku Arabiju i prekinuo 23-godišnju vladavinu Tunisom.

Mnogi stručnjaci i analitičari tvrde kako je njegova druga supruga Lejla Trabelsi sa svojom obitelji isisavala bogatstva Tunisa služeći se državnim aparatom, korupcijom, prijetnjama i nemoralnim savezima, zbog čega je narod ne podnosi. Članovi njezine šire obitelji od petka su progonjeni u Tunisu, a njihove raskošne vile su uništene.

Neki su u međuvremenu uhićeni, a neki i ubijeni, poput Lejlina nećaka Imeda Trabelsija, kojeg je bivša prva dama postavila za gradonačelnika La Goulette, a razjareno mnoštvo ga je zaklalo na ulicama glavnoga grada Tunisa.