Suđenje samo pitanje vremena
0

Ben Ali optužen za zavjeru, ubijanje, šverc, pljačkanje...

FENA
Zine El-Abidin Ben Ali (Foto: AFP)
Zine El-Abidin Ben Ali (Foto: AFP)
Bivši predsjednik Tunisa Zine el-Abidin Ben Ali i njegova supruga Leila Trabelsi optuženi su za kovanje zavjere protiv unutrašnje sigurnosti države, poticanje na nered, ubijanje i pljačkanje, objavilo je tunisko ministarstvo pravde.

Ben Ali je iz Tunisa, nakon višednevnih demonstracija protiv njegove vlasti, sredinom januara pobjegao u Saudijsku Arabiju.

On je optužen po 18 tačaka optužnice, uključujući ubistvo, korištenje opojnih sredstava i šverc narkotika, rekao je ministar pravde u privremenoj vladi Lazhar Karui Shebbi, dodavši da je polovinom aprila vlada pripremila dokumente za izručenje bivšeg predsjednika iz Saudijske Arabije.

Sud u Tunisu utvrđuje i jesu li bivši predsjednički par i jedan njihov nećak odgovorni za ubistvo četvero mladih ljudi za vrijeme protesta u kojima je Ben Ali zbačen s vlasti, prenio je AFP.

Porodice žrtava optužuju snage sigurnosti da su pucale na demonstrante koji su protestvovali protiv bijega Ben Alijevog nećaka Kaisa Ben Alija.

Tunis je još 26. januara zatražio pomoć Interpola u hapšenju Ben Alija, njegove žene Leile Trabelsi i ostalih članova porodice.

Privremena vlast otpustila je sve iz državnog sigurnosnog aparata, poznatog po povredama ljudskih prava za vrijeme 23-godišnjeg režima Ben Alija.

Iako Ben Ali uživa potpunu sigurnost pod okriljem saudijskog kralja od optužbi koje ga čekaju u Tunisu, ne može se slobodno kretati, te je samo pitanje vremena kada će biti izručen pred lice pravde.