Haag
0

Bemba optužen da je koristio silovanje kao sredstvo rata

FENA
Tužitelji Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Haagu u ponedjeljak su optužili bivšeg kongoanskog potpredsjednika Jean-Pierrea Bembu za korištenje sistematskih silovanja radi teroriziranja civila osumnjičenih za podršku pobunjenicima tokom krvave borbe za vlast u susjednoj Centralnoafričkoj Republici.

Tužitelji su počeli izlagati optužbe protiv Bembe na uvodnom saslušanju pred ICC-em koje ima za cilj ustanoviti ima li dovoljno dokaza izvesti ga na suđenje zbog zločina koje su navodno počinile njegove trupe u periodu 2002.-2003. godine, javio je AP.

U uvodnom izlaganju zamjenik tužitelja Fatou Bensouda predočio je slikovito svjedočenje jednog muškarca koji je izjavio da je silovan pred svojom porodicom i nakon toga bio prisiljen da gleda kako mu vojnici zlostavljaju ženu i djecu.

"Bemba je želio da traumatizira i teorizira civilno stanovništvo da ne bi podržavalo pobunjenike. On je izabrao silovanje kao svoj metod", izjavio je Bensouda.

Bemba, utemeljitelj Pokreta za oslobođenje Konga, optužen je po osam tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući mučenja i ubistva, u petomjesečnom sukobu koji je počeo u oktobru 2002. Odbrana bi trebala dati svoje izlaganje kasnije tokom dana.

Bensouda je izjavio da su silovanja po brojnosti nadmašila ubistva i da tužba namjerava usmjeriti optužbe ka seksualnom nasilju kao sredstvu vođenja rata.

Optužbe su vezane za zahtjev koji je Bemba dobio 2002. od ondašnjeg predsjednika Centralnoafričke Republike Ange-Felixa Patassea da mu pomogne u suzbijanju vojnog udara koji je predvodio bivši zapovjednik vojske Francois Bozize.

Državni udar ipak je uspio, a Bozize, sada predsjednik države, zatražio je od Međunarodnog krivičnog suda 2004. da istraži akcije Bembine milicije.